ŠVABICA ATEISTKINJA JE PRVO ZBOG ‘ZEZANJA’ NOSILA HIDŽAB, PA…..

268

Događaj je istinit, i pripremio ga je Fuad ef. Seferagić

Čim se našla na peronu, zapljusnuo ju je neugodan miris mnoštva alkoholiziranih fudbalskih navijača i prije nego je shvatila šta se dešava, osjetila je kako joj se nešto vrelo zabi u tijelo, u predijelu bubrega. Jedva je ispustila glas, a dok je padala na beton, čula je iz rulje:

“Prokleta Muslima! Marš u Tursku!” Savijala se od bola očekujući da će je ubiti ova pijana masa. Od straha i od bola joj se oduzeo govor: da makar može reći da ona nije muslimanka, da je ovo sve samo iz cirkuza obukla! Ko će joj vjerovati?…

Jessica je prosječna Njemica; dvadesetdvije godine, studira engleski i francuski, voli muziku i izlaske, druzenja sa vršnjacima ponosna je što je rođena u Berlinu nakon rušenja “berlinskog zida” i što je vjerski neopredjeljenja, ili možda još preciznije – ateistkinja – jer, “da Boga ima, ne bi dozvolio toliko zla i nepavde među ljudima”.

Bila je veselog duha, nije bježala od nijedne šale bitno je da je zabavno. Prošle godine, za fašing, domislila se da na zakazanu party iznenadi svoju raju sa maramom na glavi i da se malo “šegaju” na račun pokrivenih zena muslimanki, kojih je bilo i “previše” u Berlinu, za njen ukus.Iz ormara je izvadila dugački kaput a, na putu od fakulteta kući, kupila je dvije tamnoplave marame. Okupala se i osušila kosu a onda stala pred ogledalo da stavi maramu.

Sama se sebi smijala znajući da će biti “glavna fora” kada se pojavi na fašingu (Maskarada). Kada se sahat kasnije našla na ulici, na putu prema tramvaju samu sebe nije mogla prepoznati. Osjećala se skroz neobično, kao nikad do tad.

Posebno su je uznemiravali pogledi prolaznika. Neke od njih je čak i poznavala, ali maramama je pokrila jabučice na obrazima i niže od usana, kako je to vidjela kod Aishe – studentice iz Turske, pa nije vjerovala da bi je neko na ulici mogao prepoznati.

Ipak je “hvatala” svaki pogled na sebi i činilo joj se, da joj gore obrazi od nekog čudnog uzbuđenja. Iako je tramvaj prema glavnoj željezničkoj stanici bio krcat, ona je pomislila, kako ipak nikad do sada u ovo vrijeme dana, kada bi putovala istom linijom, nije imala više prostora i mjesta oko sebe. “Ljudi me izbjegavaju jer misle da sam muslimanka”, kontala je.

Stanice su se redale, putnici izlazili i ulazili ali baš niko da je dotakne ili gurne, namjerno ili iz neopreza, kako je to stalno bivalo po berlinskim javnim prijevoznim sredstvima.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *