Svečija: Ako KFOR ne reagira, mi ćemo ukloniti barikade

117

Kosovski ministar unutarnjih poslova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) rekao je da je sigurnosna situacija na sjeveru zemlje pogoršana.Istakao je da se čeka da KFOR (Misija NATO-a na Kosovu) što prije reagira, te dodao da će barikade, ako se to ne dogodi, Kosovo samo ukloniti.

”Oni [KFOR] već neko vrijeme traže da sami uklone barikade. Sada čekamo da ispune obvezu. Ali, nakon što je prošlo 13 dana i imamo policajce na Jarinju i Brnjaku, dani koji se broje bliže se kraju.

Vjerujem da su KFOR i međunarodni faktori opredijeljeni da to učine što prije. Ali, zbog veće stabilnosti, čekamo da to učine oni koji su postavili barikade ili KFOR. Čekanju je došao kraj”, rekao je Svečlja.

On je to izjavio na pres-konferenciji u Mitrovici, rekavši da su uvjeti Srba koji su izneseni za uklanjanje barikada ostvarenje političkih ciljeva.Na prosvjedu u Rudaru i Zvečanu 22. prosinca Goran Rakić, predsjednik Srpske liste – partije koja na Kosovu djeluje uz potporu Beograda, predstavio je uvjete za uklanjanje barikada.On je zatražio “oslobađanje uhićenih Srba, povlačenje tajnih spiskova za uhićenje i odstrjel Srba, te povlačenje specijalnih jedinica Policije Kosova”.

Policija ‘nema spiskove za uhićenje i odstrjel Srba

“Kosovski ministar također je odbacio tvrdnje da Policija Kosova ima spiskove putem kojih uhićuje bivše srpske policajce.Istakao je da Srbija provodi kampanju dezinformacija o napetostima na sjeveru Kosova, gdje većinski žive Srbi.

”Neistina koja se kontinuirano iznosi odnosi se na vijest da Policija Kosova ima spiskove na osnovu kojih uhićuje bivše policajce. Kosovska policija nema takve spiskove, nema ih ni za progon, a još manje za ubojstva građana Srbije. To je logika koju je Srbija kroz povijest njegovala. Dakle, spisak sastavljaju oni koji su ubili i Olivera Ivanovića [ubijeni oporbeni političar sa sjevera Kosova], tlače i maltretiraju Srbe koji su prema Beogradu neposlušni”, rekao je.

Policija istražuje informacije o Radoičiću

Glavna stranka Srba na Kosovu, Srpska lista, izjavila je da je “nosilac otpora” na sjeveru upravo njezin potpredsjednik, Milan Radoičić.Kosovo Radoičić potraži zbog sumnje da je zastrašivao svjedoke u slučaju “Brezovica”.

Radoičić se nalazi i na crnoj listi Sjedinjenih Država zbog sumnji na umiješanost u međunarodni kriminal, a 9. prosinca i Velika Britanija mu je uvela sankcije u sklopu svojih globalnih antikorupcijskih mjera.Kosovski ministar unutarnjih poslova rekao je da istražuju sve informacije u vezi s mogućnošću da se Radoičić nalazi na teritoriju Kosova.

”Onog trenutka kada ova informacija bude potvrđena, pobrinut ćemo se da svaki kriminalac, pa tako i Milan Radoičić, bude priveden pravdi”, rekao je Dželjalj Svečlja.

Izvor: RSE
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *