Svi detalji o digitalnom sertifikatu za EU! Gde možemo sa kojom vakcinom!

126

Sa ovim sertifikatom državljani Srbije moći će da uđu u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane i prodavnice širom Evrope, dok će stari srpski digitalni sertifikat ostati u upotrebi u zemlji.

Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić izjavila je danas da će od 16. novembra digitalni zeleni sertifikati iz Srbije biti priznavani ne samo na granicama, već i u ugostiteljskim objektima širom Evrope.

Prema njenim rečima, srpski digitalni zeleni sertifikat je prošao integracioni test Evropske komisije tako da će na današnjoj sednici biti priznato da je on integrisan u evropski digitalni zeleni sertifikat, piše Tanjug.

Kancelarija za IT će od sutra uvesti novu uslugu koja će se zvati Digitalni zeleni sertifikata kompatibilan sa EU.

printscreen Pink

– Tokom nedelje biće omogućena i mobilna aplikacija, što znači da će građani moći da ga preuzmu preko mobilnog telefona, a od sledećeg ponedeljka na šalterima Pošte takođe će biti moguće podići digitalni zeleni sertifikata kompatibilan sa EU – rekla je Matićeva.

Matić je rekla da će s tim sertifikatom moći da se uđe u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane i prodavnice širom Evrope, dok će stari srpski digitalni sertifikat ostati u upotrebi u zemlji i i dalje će se izdavati.

Sertifikat će omogućiti i prelazak granica, ali isključivo na osnovu bilateralnih sporazuma koje Srbija ima sa pojedinim zemljama.

Matićeva je preporučila građanima koji nameravaju da putuju u inostranstvo da svakako uzmu sertifikat koji je kompatibilan sa EU, pošto je, kako je rekla, bilo mnogo prigovora građana da su sa postojećim sertifikatom nisu mogli da uđu u ugostiteljske objekte, muzeje, bioskope, prodavnice u zemljama EU.

printscreen RTS

– Jednostavno, ljudi će lakše funkcionisati i koristiti pogodnosti zemljama EU sa digitalnim zelenim sertifikatom kompatibilnim sa EU – poručila je Matićeva.

Pre putovanja obavezno proverite uslove

Što se tiče priznavanja pojedinih vrsta vakcina, ona je istakla da je to bilateralna stvar i da zavisi od zemlje do zemlje članice EU.

Ona je navela da u Mađarsku može da se uđe bez potvrde o vakcinaciji, u Grčku mogu da uđu i oni vakcinisani kineskim i ruskim vakcinama, dok su u pojedinim zemljama potrebne vakcine koje su ili na listi Svetske zdravstvene organizacije ili su priznate od Evropske agencije za lekove.

– I dalje važi isto pravilo. Molim sve da pre puta u neku zemlju pogledaju koje zemlje prihvataju koje vrste vakcina, pošto ne postoji ujednačen pristup od strane EU – poručila je Matićeva.

S obzirom na to da je najveći broj državljana Srbije vakcinisan kineskim Sinofarm cepivom, ono je “ulaznica” i za neke udaljene destinacije, ali i za pojedine evropske zemlje. Tako se najranije 14 dana od kompletne vakcinacije kineskim cepivom može ići u Austriju, Grčku, Kipar, Maroko, Mauritaniju, Mauricijus, SAD (uz negativan test na koronu ne stariji od tri dana), Sloveniju, Ukrajinu, Finsku, Holandiju, Hrvatsku i Švajcarsku.

Državljani Srbije mogu da uđu u Crnu Goru, kao i u Severnu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu ako su vakcinisani bilo kojim cepivom koje je dostupno u Srbiji.

Ulazak u Francusku moguć je i onim državljanima Srbije koji su posle dve doze Sinofarm vakcine primili jednu mRNK – Fajzer/Bajontek ili Modernu. Takođe, osobe koje su primile samo jednu dozu vakcine Sinofarm moraće da prime još dve doze vakcine mRNK kako bi se smatrale kompletno vakcinisanim za ulazak u Francusku.

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *