Svi se pitaju od jutros kakva je ovo žuta kiša što nam je prekrila vozila

161

Mnogi su se jutros izbezumili i nije im baš bilo jasno šta se desilo njihovim automobilima koji izgledaju kao da je padala narandžasta kišta – što i jeste. Severoistok Srbije je jutros zahvatila prljava kiša, koja će se, kako kažu stručnjaci tokom dana proširiti i na ostatak Srbije.

Naime, radi se o pesku iz Sahare koji je prekrio delove Evrope i Srbiju zbog kojeg je kiša bila blago narandžaste boje, te nema potrebe za panikom i strahom – u pitanju je potpuno bezopasna, ali prirodna pojava.

Foto: Nova.rs/Video

Ciklon koji se nalazi na jugozapadnim delovima Evrope, je usled snažnih visinskih strujanja uslovljen da velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare dođu do jugozapadne i centralne Evrope. Ovu pojavu detaljno je objasnio i meteorolog Đorđe Đurić na svom Fejsbuk profilu.

„Usled ovog efekta, velike količine peska stigle su do Španije, Portugalije, Francuske, Švajcaraske i oblasti Alpa, pa je atmosfera bila obojena, a u predelima sa kišom padala je „prljava“ kiša“, napisao je Đurić.

Žuti pesak jutros iznenadio Beograđane / Foto: Zoran Lončarević
Žuti pesak jutros iznenadio Beograđane / Foto: Zoran Lončarević/Nova.r

Dodao je i da je inače, osim peska, do Srbije stigla i znatno toplija vazdušna masa, pa je ovog jutra u Beogradu 12°C, a u ostalim predelima od 2°C na jugu do 10°C na severu Srbije. Otopliilo je i na planinama, pa Sjenica i Kopaonik mere 0°C, a Zlatibor 5°C. Inače, prethodnih dana jutra su bila ledena, uz temperature i ispod -10°C, u Sjenici i do -22°C, a u okolini Sjenice i do -28°C.

A, prema njegovim rečima, pred nama je oblačan, ali topao dan. Zbog jugozapadnog strujanja i dalje će biti moguća prljava kiša, ali ne zadugo, jer u toku dana sa severa sledi prodor hladnog fronta, pa će vetar biti u skretanju na pojačan severozapadni, koji će pročistiti atmosferu od peska, ali doneće i nešto hladniju vazdušnu masu.

Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *