Svi u neđelju na Cetinje

137

Scene koje su se viđele na slobodarskome Cetinju, nikad se neće zaboraviti

Nijesam javno komentarisao brutalnost i životinjsko ponašanje policije prema mirnim demonstrantima na Cetinju 5. septembra. Video i foto materijal rekao je sve.

Rekli su to i građani i građanke koji su bili žrtve toga terora. Rekli su o tome dosta intelektualci i novinari iz Crne Gore i regiona.

Cetinje nikoga nije ostavilo ravnodušnim. Umjesto da pišem tekst odlučio sam da zovem ponaosob sve građanske aktiviste i istaknem kako preko ovoga ne smijemo preći bez reakcije, bez iskazivanja javnoga protesta.

Scene koje su se viđele na slobodarskome Cetinju, nikad se neće zaboraviti.

Nekontrolisani bijes i nekontrolisana tortura prema svome narodu zbog hira velikosrpske politike i ideologije crvena je linija preko koje ne smijemo preći.

Zato moramo održati proteste, zato moramo zbiti redove, zaboraviti međusobne zađevice jer ovo više nije pitanje borbe za vlast, ovo je prevazišlo politiku i postalo osnovno pitanje opstanka crnogorske nacije i građanskog karaktera države.

Zato pozivam sve građane i građanke Crne Gore koji saośećaju s Cetinjem onako kako ja saośećam, koji su viđeli što je naš grad heroj pretrpio 5. septembra da dođu na mirni građanski protest koji je najavljen za neđelju.

Cetinje je oduvijek bilo simbol odbrane Crne Gore i njenih vrijednosti. Danas je ono svjetionik slobodarskih ideala, i zato 12. 9. na Cetinje treba doći:

Zbog svake rane i povrede koju je policija brutalno načinila mnogima!

Zbog brige mnogih majki, sestri, supruga i đevojaka koje su bile u strahu za svoje najbliže!

Zbog one đece i onih starih koji su nezapamćeno i siledžijski gušeni suzavcem!

Zbog onih đevojaka i žena koje su stale ispred barikada i živim štitom branile prilaze Cetinju kako bi spriječile policijsku agresiju na svoje saborce i saborkinje!

Zbog ljudi koji su bili na barikadama na svakome prilazu Cetinju koji nijesu zaspijevali već spremno štitili Prijestonicu! Pogotovo onih s barikade prema Budvi,
koje su siledžije gađalesuzavcima i gumenim mecima kao da žele da ih istrijebe, a koji se nijesu dali do posljednjeg, iako su im dušmani bagerima lomili automobile i ugrožavali živote!

Zbog svake kapi suze i krvi koja je za Cetinjem prolivena!

Kako se opsada Cetinja NIKAD VIŠE NE BI PONOVILA!

U neđelju svi na Cetinje!

Akademik DANU, Milorad Nikčević
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *