SVIJET U STRAHU ZBOG NOVOG RATA, KINA PRIJETI DA SE NIKO NE MIJEŠA! “To je naša stvar, ko im ponudi pomoć – trpeće POSLEDICE!”

239

Peking kaže da ništa neće stati na put “nacionalnom ujedinjenju” sa Tajvanom.

Kina je upozorila da nijedna strana sila ili vojska neće uspeti da se meša u pitanje Tajvana, upozoravajući da će se svaka zemlja koja pokuša da im ponudi vojnu podršku suočiti sa “posledicama”.

Pitanje Tajvana je čisto unutrašnja stvar Kine“, rekao je novinarima u petak portparol Ministarstva odbrane stariji pukovnik Tan Kefei.

“Niko i nikakva sila ne može da spreči Peking od potpunog nacionalnog ujedinjenja sa Tajvanom”, rekao je Tan i dodao da će svako ko to pokuša “na kraju trpeti najgore posledice“.

Rekao jao da je kineska vojska spremna da spreči svako spoljno mešanje po tom pitanju. Njegova izjava usledila je nekoliko dana nakon što je australijski ministar odbrane Peter Duton utvrdio da bi bilo “nezamislivo” da se Kanbera ne pridruži SAD ako Vašington odluči da brani Tajvan.

Daton je kasnije u nedelju rekao da će odgovor Australije biti zasnovan na “najboljim interesima zemlje”.

Prošlog meseca Australija je optužila kineski ratni brod da je uperio laser u jedan od njegovih osmatračkih aviona. Peking je saopštio da su optužbe “lažne”.

Dok vlada u Pekingu insistira na tome da je Tajvan deo kineske teritorije, SAD obično zauzimaju neobavezujući stav, nezvanično podržavajući nezavisnost Tajvana i isporučujući im oružje, dok u isto vreme priznaju kinesko pravo na ostrvo.

(MONDO)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *