Svratio u džamiju da napuni mobitel, ostavio novac i ovu poruku

131

Mujezin džamije Ali Gundogdu je po dolasku na jutarnju molitvu pronašao novac i cedulju na kojoj je pisalo: Napunio sam svoj telefon u vašoj džamiji, zbog toga sam ostavio ovaj novac. Oprostite mi

Priče o poštenju, poštenim ljudima, pronalazačima velikih suma novca kojeg su vratili vlasnicima bez traženja bilo kakve naknade, nažalost, priče su koje su sve rijeđe u današnjem vremenu, pa tako i izazivaju i veliku pažnju kada se pročitaju u medijima.

Još jedna priča o poštenom čovjeku stiže iz turskog grada Sivasa, tačnije iz malog mjesta Altinyayla. Prolaznik, koji je naišao kroz ovo mjesto, svratio je do lokalne džamije i tamo je napunio bateriju mobilnog telefona.

Kako u džamiji nije bilo nikoga da upita za dozvolu, prolaznik je, nakon što je napunio telefon, ostavio nešto novca i cedulju sa porukom, koju je ujutro, došavši na jutarnju molitvu, pronašao mujezin džamije Ali Gundogdu.

Pošteni prolaznik je na cedulji ostavio sljedeću poruku: “Napunio sam svoj telefon u vašoj džamiji, zbog toga sam ostavio ovaj novac. Oprostite mi.”
Mujezin Gundogdu je u razgovoru s novinarom AA kazao kako je vrlo emotivno reagovao kada je pronašao poruku i novac, pored jedne od utičnica u džamiji.

“Kao čovjek koji je tome svjedočio, kao musliman i kao vjerski službenik, bio sam vrlo sretan i uzbuđen kada sam to pročitao. Smatram da ovakav nivo poštenja i osjetljivosti treba biti prisutan, ne samo u džamijama, već u svim sferama jednog društva”, kazao je Gundogdu.

Dodao je kako bi ovakav jedan čin za svakog muslimana trebao biti posve normalan, no, nažalost, činjenica je da je ovakvih slučajeva sve manje i manje prenosi svjetlo-dunjaluka

novihorizonti.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *