Talibani objavili da je rat završen, mnogi Avganistanci pokušavaju da pobegnu

194

Talibani su objavili da je rat u Avganistanu završen nakon što su njihovi borci ušli u Kabul, a mnogi Avganistanci i strani državljani u strahu od nove vlasti pokušavaju da napuste zemlju. Američki vojnici ispalili su hice upozorenja u vazduh na aerodromu u Kabulu kako bi sprečili da više stotina civila izađe na pistu aerodroma, izjavili su zvaničnici. Savet bezbednosti UN zaseda zbog situacije u Avganistanu.

Dvadeset i pet članica EU i više od 40 ostalih zemalja pozvalo je sve strane u Avganistanu da omoguće bezbednu evakuaciju stranih državljana, kao i državljana Avganistana koji žele da napuste zemlju.

Avganistancima i stranim državljanima, koji žele da napuste zemlju, to mora biti omogućeno – putevi, aerodromi i granični prelazi moraju da ostanu otvoreni i mora se održati mir, dodaje se u saopštenju.

Državljani Srbije iz Kabula za N1: Sve je haotično
9:40 – Dvojica državljana Srbije Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, koji se nalaze u Kabulu gde čekaju da nekako izađu iz zemlje, kažu za N1 da se čuju pucnji u okolini aerodroma i da je situacija haotična. Oni čekaju da ambasador dogovori sa nekom zemljom da ih stavi na spisak za evakuaciju.

Džonson: Da zemlje Zapada usklade stav
9:05 – Britanski premijer Boris Džonson pozvao je zemlje Zapada da usklade stanovište o situaciji u Avganistanu i da ne bi smele samoinicijativno priznati talibansku vlast u toj zemlji.

„Jasno je da ćemo uskoro imati novu vlast u Kabulu i važno je da zemlje Zapada rade zajedno i da oni koji budu vodili državu, talibani ili neko drugi, ne pretvore Avganistan u mesto za obuku terorista“, izjavio je britanski premijer.

N1
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *