Talibani poručili afganistanskim imamima da pozivaju na jedinstvo

130

Talibani su danas zatražili od afganistanskih imama da pokušaju da se suprotstave negativnim izvještajima o njihovom pokretu i da uvjere ljude da ne pokušavaju pobjeći iz zemlje uoči prve džume, molitve petkom, nakon zauzimanja Kabula.

U današnjoj poruci, dok je masa nastavila da se okuplja pred aerodromom u Kabulu, talibani su saopćili da se nadaju da će svi imami u Kabulu i u afganistanskim pokrajinama promovirati dobrobiti islamskog sistema i tražit jedinstvo.

Talibani navode da bi oni trebali “ohrabriti naše sugrađane da rade na razvoju naše zemlje” i da “odgovore na negativnu propagandu neprijatelja, a ne da pokušaju da pobjegnu iz zemlje”.

Poruka je došla u vrijeme dok su demonstranti, koji su mahali zastavama, jučer izašli na ulice još afganistanskih gradova i dok se protivljenje talibanskom osvajanju vlasti širi. Svjedoci su saopćili da je nekoliko ljudi ubijeno dok su militanti pucali u masu u gradu Asadabadu na istoku zemlje.

“Naša zastava, naš identitet”, uzvikivala je masa muškaraca i žena koji su mahali crno-bijelo-zelenim nacionalnim zastavama, vidljivo je na videosnimku postavljenom na društvene mreže, na dan kada su Afganistanci proslavljali godišnjicu nezavisnosti od Velike Britanije iz 1919., prenosi agencija Reuters.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *