Talibani tvrde da pod njihovom vladavinom u Afganistanu više neće biti

145

Talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid tvrdi da se pod njihovom vladavinom u Afganistanu droga neće proizvoditi te da je to bilo zabranjeno i dok su ranije vladali.

“Garantujem da se u Afganistanu više neće proizvoditi zabranjeno. Kada smo prije bili na vlasti, uzgoj opijuma uopće nije postojao. Tokom kasnijih vlasti taj uzgoj je bio velik. Mi smo protiv i toga više neće biti. Neće više biti ni krijumčarenja opijatima”, poručio je.
Kako je kazao talibanski glasnogovornik, mnogi mladi Afganistanci koriste opijate i žali zbog toga. Zatražio je i međunarodnu pomoć u suzbijanju proizvodnje opijata.

BBC je naveo podatke američke vlasti, a prema kojima je tokom talibanske vladavine od 1998. do 2000. proizvodnja opijuma proširena sa 41.000 hektara na 64.000 hektara zemljišta. Ova proizvodnja najviše se širila u provinciji Helmand, a u kojoj je 39 posto od ukupne svjetske proizvodnje opijuma.

Ujedinjene nacije su u maju 2001. izvijestile da je u potpunosti iskorijenjena proizvodnja opijuma u talibanskim područjima. No, to nije dugo trajalo. Već u narednim godinama, kada je talibanska vlast svrgnuta, ponovo se počela povećavati proizvodnja.

Afganistan je najveći proizvođač opijuma na svijetu, a koji se može preraditi.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *