Tiodorović: Delta soj napada mlade ljude. Nema gubitka mirisa i ukusa, ali ima…

115

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da delta soj koronavirusa, koji je pre nekoliko dana potvrđen i u Srbiji, „ima nešto blaže simptome”, ali da ga ne treba olako uzimati.

Tiodorović je za RTS izjavio da „moramo biti svesni da smo otvorena zemlja” i da je zbog komunikacije sa svetom neizbežna pojava delta soja koronavirusa, zbog čega je potreban oprez „ali nema potrebe za bilo kakvom panikom”.

On je naveo da su zaražavanju delta sojem podložni pre svega mladi od 18 do 25 godina, kao i da po dosadašnjim iskustvima infekcija deluje „kao malo jača prehlada”.

„Nema gubitka mirisa i ukusa kao kod prethodnih sojeva, ima glavobolje, može i temperatura, ali ne obavezno. Deluje kao malo jača prehlada, ali to ne treba olako uzimati”, rekao je Tiodorović, prenela je Beta.

Prema njegovim rečima, zaraženi delta sojem se najčešće otkrivaju prilikom testiranja za putovanje van zemlje, pa je tako juče u Nišu otkriven kod deteta koje je bilo pozitivno na koronavirus, a nakon toga je smešteno na dečjoj klinici, „iako je u sasvim dobrom stanju”.

„Ovo je poruka svima mladima – ako želite da idete na manifestacije i festivale, najbolje je da se vakcinišete”, rekao je Tiodorović.

Kako je naveo „svi dostupni podaci potvrđuju da sve vakcine koje se koriste, štite od ovih sojeva”.

„Vakcina je izlaz”, kazao je Tiodorović i dodao da u poslednje vreme „imamo veliki pad u vakcinaciji” protiv koronavirusa, što je „vrlo pogrešno, jer se nećemo spremiti za septembar i oktobar” kada nastupa sezona respiratornih infekcija.

Izvor: Politika.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *