‘To su naši novi ubojice tenkova‘: Ukrajinski ‘start-up‘ granatama iz 3D printera Rusima uništava najskuplju tehniku

4
Riječ je o protutenkovskim granatama RKG-3 iz sovjetskoga doba koje sad imaju 3D ispisane repne peraje koje stabiliziraju njihov pad

Dronovi su u ratu u Ukrajini postali novo smrtonosno oružje – kako je objavio The Telegraph, kijevske snage počele su koristiti tehnologiju 3D printera kako bi staroj ratnoj mašineriji “udahnule novi život”.

Naime, zastarjele granate, koje danas predstavljaju veću opasnost za vojnika koji ih koristi, nego za neprijatelja, “pojačane” su tzv. plastičnim perajama koje su ih pretvorile u vrlo učinkovite “zračne ubojice”.

To dokazuju i snimke koje je objavila tvrtka Aerorozvidka, koja blisko surađuje s ukrajinskom vojskom – upravo je ona proizvela i na granate iz sovjetskoga doba pričvrstila spomenute sklopove “peraja” pa modificirano oružje sad vrlo precizno uništava ruske tenkove i druga oklopna vozila.

Ovakve nove granate već su prozvali “novim snajperistima” bojnoga polja – uglavnom su nevidljive, smrtonosne i ulijevaju strah među ruske snage.

Riječ je o protutenkovskim, ručnim, kumulativnim granatama RKG-3 iz sovjetskoga doba koje sad imaju “repne peraje” iz 3D printera koje stabiliziraju njihov pad.

Originalno oružje prvi put predstavljeno je 1950. godine, kad je granata bila i dizajnirana za ručno bacanje na tenkove i oklopna vozila. Tijelo granate zapravo je bojeva glava i opremljeno je eksplozivnim nabojem.

Prilikom eksplozije, mlaz rastaljenoga bakra ogromnom brzinom šalje se u spremnik, a sam udar može biti koban čak i za tradicionalni čelični oklop tenka ili drugog borbenog vozila.

Granata RKG-3 preimenovana je u RKG-1600 nakon što joj je dodana peraja iz 3D printera. Novo oružje teži oko 1 kg. Testovi su pokazali kako nova, stabilizirana granata može pogoditi metu na udaljenosti od jednog metra s visine od 300 metara.

Videozapisi koje je objavila tvrtka Aerorozvidka prikazuju dronove oktokoptere ukrajinske proizvodnje s dvije bombe RKG-1600 postavljene ispod njih. Na snimkama na društvenim mrežama može se vidjeti kako se modificirane granate bacaju na ruske snage. U jednom videu, RKG-1600 pada ravno kroz otvoreni krov u vozilo koje koriste neprijateljske trupe.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.