Tokom artiljerijske vežbe tajvanske vojske izbio požar; SAD odgovorile Kini

239

Danas je drugi dan velikih vojnih vežbi koje je kineska vojska počela u Tajvanskom moreuzu nakon što je to ostrvo posetila predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi. Tajvan je na vežbe odgovorio raspoređivanjem aviona i brodova.

Tokom artiljerijske vežbe tajvanske vojske izbio požar

Vatrogasne ekipe uspešno su stavile pod kontrolu požar na ostrvu Sijin, koji je izbio tokom masovne artiljerijske vežbe tajvanske vojske, izvestio je Tajvan njuz.

Foto: REUTERS/Ann Wang

Tokom drugog dana masovnih vežbi bojevom municijom, koje je organizovala Narodna oslobodilačka armija širom Tajvana, svedoci su dali različite izjave o paljbi ili raketama koje su pale na brdo iza sela Sanjia na ostrvu Sijin i izazvale požar.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

SAD odgovorile Kini

John Kirby Džon Kirbi
Džon Kirbi Foto: TANJUG/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Portparol Nacionalnog veća za bezbednost SAD Džon Kirbi Džon Kirbi rekao je da je odluka Kine da prekine saradnju u brojnim kritičnim područjima, uključujući klimatske promene, “u osnovi neodgovorna”.

“Verujemo da je to suštinski neodgovorno”, rekao je. “Misle da nas ovim kažnjavaju. Oni zapravo kažnjavaju ceo svet jer klimatska kriza ne poznaje geografske granice”, rekao je Kirbi.

20:28

Tajvan rasporedio raketne sisteme na kopnu da nadgledaju brodove

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da je vojska ostrva poslala avione i brodove i rasporedila raketne sisteme na kopnu da nadgledaju brodove i avione koji su nakratko prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane je kasnije saopštilo da su rakete bile visoko u atmosferi i da nisu predstavljale pretnju. Nije dalo detalje o njihovim putanjama leta, pozivajući se na zabrinutost obaveštajnih službi.

Neki stanovnici Tajpeja, uključujući gradonačelnika Ko Ven-jea, osudili su vladu što nije poslala raketno upozorenje. Međutim, neki stručnjaci veruju da je to možda učinjeno u pokušajima da se izbegne izazivanje panike.

19:32

UN: Klimatska kriza se ne može rešiti bez američko-kineskog dijaloga

Antonio Gutereš
Antonio Gutereš Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Ne postoji “način da se reše najhitniji problemi u celom svetu bez učinkovitog dijaloga i saradnje” između SAD-a i Kine, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Borba protiv klimatskih promjena ključno je područje saradnje dve sile. Ali Kina je suspendovala razgovore kao deo svoje eskalacije odmazde zbog posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.
18:44

Kina: Kroz istoriju smo bili žrtva strane agresije

Tajvansko ministarstvo obrane saopštilo je da je Tajvan podigao avione kako bi upozorio 49 kineskih aviona u svojoj zoni protivvazdušne obrane, prenosi Rojters.

Svih 49 kineskih aviona prešlo je središnju liniju Tajvanskog tesnaca, navodi se u saopštenju ministarstva.

15:24

Tajvan:Kina vežbama ozbiljno narušila status kvo

Tajvansko ministarstvo osudilo je Kinu, navodeći da su kineske oružane snage “ozbiljno narušile” status kvo i ugrozile vodeni i vazdušni prostor Tajvana.

13:45

Tajvan tvrdi da je 68 kineskih aviona i 13 ratnih brodova prešlo srednju liniju

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je do 17.00 časova po lokalnom vremenu 68 kineskih aviona i 13 ratnih brodova prešlo „srednju liniju“, nezvaničnu, ali ranije poštovanu liniju razgraničenja tajvanske teritorije.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *