Treninzi, vežbe, obaveštajni podaci: Kako američka vojska polako KLIZI U SUKOB SA RUSIJOM zbog Ukrajine

Početkom marta američki odbrambeni zvaničnici izbegavali su da potvrde da su prvi projektili “stinger” poslati Ukrajini zbog zabrinutosti od eskalacije konflikta dok su ruske trupe išle ka Kijevu, a analitičari brojali dane dok Vladimir Putin ne preuzme kontrolu nad vladom susedne zemlje.

Ali, tokom poslednja dva meseca, kako je Ukrajina pružila otpor invaziji, pomoć je porasla na milijarde dolara vredne helikoptere, oklopna vozila, nove dronove i artiljeriju.

Pentagon je sada prešao na objavljivanje detaljnih listi na kojima su hiljade komada oružja, municije i opreme koja se sada isporučuje saveznicima u Kijevu. Takođe je najavio novu misiju Nacionalne garde Floride da obuči Ukrajince da rade sa haubicama i radarskim sistemima u Nemačkoj, stvarajući “rotirajući lanac” kvalifikovanih trupa za borbu protiv ruskih snaga.

U međuvremenu je predsednik SAD Džozef Bajden u razgovoru sa najvišim američkim obaveštajnim i odbrambenim zvaničnicima naveo da su nedavni medijski izveštaji o razmeni obaveštajnih podataka sa Ukrajinom kontraproduktivni i da “to mora da stane”.

Bajdenovo obraćanje zaposlenima u "Lokhid Martinu" u maju
FOTO: JULIE BENNETT / PROFIMEDIA
Bajdenovo obraćanje zaposlenima u “Lokhid Martinu” u maju

“Promenljivo angažovanje SAD”

Pentagon nije javno priznao upotrebu američkih obaveštajnih informacija u potapanju krstarice “Moskva” ukrajinskim projektilima, niti zapanjujući gubitak desetak ruskih generala u ratu, uprkos izveštajima brojnih medija. Ipak, priznalo se da američka vojska deli vitalne obaveštajne podatke sa bojnog polja sa Ukrajinom.

Gubitak glavnog broda ruske Crnomorske flote “Moskva” i generala su međunarodna sramota za Moskvu, ako ne i strateške pobede Ukrajine.

Military” navodi da je promenljivo angažovanje Sjedinjenih Država bar delimično zasnovano na promenljivoj prirodi invazije pokrenute 24. februara. Na početku sukoba smatralo se da Ukrajinci imaju male šanse, međutim ruske snage su posustale a SAD i Zapad postali smeliji u pružanju pomoći Kijevu.

Projektili "džavelin" u pozadini tokom Bajdenovog obraćanja zaposlenima u "Lokhid Martinu" u maju
FOTO: JULIE BENNETT / PROFIMEDIA
Projektili “džavelin” u pozadini tokom Bajdenovog obraćanja zaposlenima u “Lokhid Martinu” u maju

Oružje za Ukrajinu

Sada se rat prebacio na istočni region Donbasa, ravno područje u kojem će artiljerija imati ključnu ulogu u borbama koje ulaze u treći mesec. Ukrajinski zahtevi za veće naoružanje su odobreni. Pentagon je ovlašćen da pošalje oko četiri milijarde dolara vrednu bezbednosnu pomoć Kijevu od početka rata, pri čemu je najveći deo došao tokom aprila.

Sredinom tog meseca je Bajden naredio da se Ukrajini pošalju prvih 18 haubica M777 i 40.000 komada municije. U saopštenju se navode i 1.400 raketa “stinger” i 5.500 “džavelina”, te 22 druge kategorije oružja i borbenih zaliha, uključujući oklopne transportere, helikoptere, radare i dronove.

Bajden je 21. aprila ovlastio i slanje dodatnih 72 haubica i 144.000 komada municije, kao i vozila za vuču topova, što je ogromno povećanje prve tranše. Američki predsednik sada traži od Kongresa da odobri paket pomoći Ukrajini vredan 33 milijarde dolara, od čega 16 milijardi za Pentagon.

Bela kuća je u prošli petak objavila još jedan paket “artiljerijske municije, radara i druge opreme”. Nova pomoć, prema Rojtersu, iznosi 100 miliona dolara.

Obuka

Sem velikog povećanja u oružju koje ide za Ukrajinu, Pentagon je objavio da će američke trupe početi da obučavaju Ukrajince da rade sa opremom. Nacionalna garda Floride, nedavno povučena iz Ukrajine uoči ruske invazije, nikad nije napustila kontinent i sada je na čelu te misije, kako je saopšteno prošle nedelje.

Ukrajinske snage za rad sa haubicama M777 i radarskim sistemima obučava 160 vojnika garde raspoređenih u borbenom timu 53. pešadijske brigade – poznatom kao “Gator brigada” – u Grafenveru u Nemačkoj i drugim lokacijama u Evropi koje Pentagon nije otkrio.

Do sada je garda obučila 150 Ukrajinaca da rade sa haubicama, još 15 je završilo obuku na radarskom sistemu AN/MPQ-64 Sentinel, a 60 na oklopnim transporterima M113, kako je rekao Kirbi u petak.

– Još 50 je trenutno na obuci za M113 – dodao je on.

Američka vojna umešanost u ukrajinski rat “apsolutno” se povećala od početka invazije, kako je rekao viši savetnik Centra za strateške i međunarodne studije Mark Kansijan.

– Vidim da se dešavaju dve stvari, a jedna je povećana volja da se razgovara o tome šta radimo. Ako ste administracija koju kritikuju da ne radi dovoljno, postoji sklonost da se kaže više o tome šta radite – istakao je on, dodajući da “nije sporno da vremenom radimo više”.

Nacionalna garda SAD (arhiva)
FOTO: OLIVIER DOULIERY / PROFIMEDIA
Nacionalna garda SAD (arhiva)

Povećanje troškova i aktivnosti

U ranim danima invazije SAD su slale projektile “džavelin” i “stinger” koji su iznosili oko 50 miliona dolara dnevno u troškovima a do prošlog meseca je, prema Kansijanu, taj prosek bio bliži 100 miliona dolara dnevno.

Ukrajinci su već bili obučavani za korišćenje tog oružja kao iz nekih iz sovjetske ere koje im je dao Zapad da pomogne u ratnim naporima. Ali dodatak američkog oružja, poput haubica M777 i radarskih sistema “sentinel”, zahtevaju obuku, što je dalje zahtevalo stručnost floridske garde.

– Sa svakim korakom možete da vidite i povećanje u troškova i u obimu aktivnosti – rekao je Kansijan.

Kako je ukazao, sledeći korak u američkom angažmanu verovatno će biti dodavanje odbrambenih ugovarača unutar Ukrajine kako bi se održao priliv američkih sistema naoružanja koji pritiče u Ukrajinu i koje se može naći po strani bez pravilnog rukovanja i održavanja.

Dok Bajden insistira da američke trupe neće ući u Ukrajinu, administracija bi mogla da nađe rešenje tako što će finansirati ukrajinske ugovore o održavanju sa stranim kompanijama, kako je naveo Kansijan.

– Sva oprema koju dajemo Ukrajincima je prosto previše obimna da bi se mogla apsorbovati u kratkom vremenu koje im dajemo. Iskreno, mislim da tražimo previše i da će se desetiti da ćemo, kad to postane očigledno, početi da koristimo ugovarače na neki način – zaključio je.

Blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.