TUGA KOD NOVOG PAZARA! Ova porodica živi bez patosa, vode i kupatila, niko ne radi

699

Nakon našeg teksta o tragediji porodice Marković iz zabitog Žunjevića na planini Rogozni kod Novog Pazara, koja je krajem septembra nesrećnim slučajem izgubila 13-godišnjeg Filipa, ocu stradalog dječaka Nedeljku, majci Maji, bratu Vasiliju, dedi Božidaru, kome je nedavno amputirana noga, i baki Rosi počinje da pristiže pomoć naših čitalaca i dobrih ljudi.

Za sada je simbolična i skromna, a za ovu siromašnu porodicu velika, jer su im, dok pokušavaju da ukrove pre tragedije započetu kuću, svaki dinar i evro zlata vrijedni.

Spasonosni apel

– Čim se apel pojavio u “Vestima”, odmah su počeli da me zovu dobri ljudi iz dijaspore, mahom dugogodišnji saradnici Humanitarnog mosta i moje humanitarne organizacije Ljudske sudbine. Pitali su kako mogu da pomognu porodici Marković, vrlo brzo stigle su i prve donacije, ukupno 500 evra koje su im odmah uručene – kaže humanitarac i naš saradnik Hido Muratović.

On kazuje od koga su pristigli novčani prilozi.

– Od Branimira Gavrića iz Austrije i Smiljana Popovića iz Nemačke stiglo im je po 100 evra, Muče Muminović iz Švajcarske, Sadik Bišević iz Belgije i Hafiz Bulić iz Danske poslali su im takođe po 100 evra, a još neki su najavili svoje donacije. Nadam se da je ovo samo prva pomoć i da će porodica Marković uskoro dobiti još priloga – priča Muratović.

On naglašava da je srećan što su, iako je porodica Marković ostala bez dinara u kući, radovi na njihovom novom domu ipak nastavljeni.

– Prijatno sam se iznenadio kada sam vidio da zidaju materijalom koji su ranije kupili, a koga nemaju dovoljno. Ako ne stigne još pomoći, neće moći mnogo da napreduju, zato apelujem na sve dobre ljude da se odmah uključe u akciju kako bi ova porodica prije zime bar ukrovila svoj novi dom – dodaje Muratović i naglašava da je oduševljen gestom mladog Novopazarca Elvisa Karišika.

Čim je čuo za tragediju porodice Marković i za njihovu nemaštinu ovaj radnik Gradske uprave u Novom Pazaru, inače dobar zidar, uzeo je slobodne dane i zaputio se u Žunjeviće da bi besplatno pomogao Nedeljku, Božidaru i ostalim članovima familije Marković i biće im na raspolaganju koliko god bude trebalo.
Pomaže radom

– Nisam mogao drugačije da pomognem već samo radom, nadam se da ću im biti od koristi jer dnevnice majstora prelaze i 100 evra. Valja pomoći ljudima kad su u nevolji – ističe majstor Elvis i takođe poziva sve dobre ljude u ovom kraju da pomognu Markovićima.

Porodica Marković mu je zbog toga veoma zahvalna.

– Svaka mu čast, bio nam je i na sahrani Filipu, došao je da nas uteši i sada da nam pomogne. Bog mu dao sreću i zdravlje – poručuje Božidar Marković, deda nastradalog dječaka.

Porodica Marković živi u oronulom i hladnom kućerku, bez patosa, vode i kupatila, niko ne radi. Ljeti sakupljaju pečurke i drugo šumsko bilje da bi se pripremili za zimu. Dugo su skupljali novac za izgradnju nove kuće i taman kada su krenuli sa radovima glavi porodice, Božidaru, amputirana je noga, a odmah potom i njegov unuk Filip tragično je izgubio život padom sa bicikla.

– Hvala svima koji su nam pomogli, unaprijed se beskrajno zahvaljujemo i onima koji će nam pomoći. Velike nade polažemo u humane i dobre ljude. Hvala “Vestima” i Hidu Muratoviću, naša muka i tuga je velika kao Rogozna, ali moramo se boriti i ići dalje. Cilj nam je da prije prvih snijegova ukrovimo kuću, a ako bude pomoći i da se uselimo. Svaka pomoć puno nam znači – kaže Nedeljko Marković, otac nastradalog mališana.
Kontakt

Samo za grube radove i ukrovljenje kuće porodici Marković trebaće još oko 5.000 evra. Svi koji mogu da im pomognu, u novcu ili građevinskom materijalu, mogu to učiniti direktnim kontaktom (telefon 062 975 3446), posredstvom humanitarca Hida Muratovića (064 330 3240) ili preko Humanitarnog mosta “Vesti”.
Potrebna im je krava

Osim građevinskog materijala porodici Marković preko je potrebna i krava koja bi im omogućila da se mlijekom i mlječnim proizvodima tokom zime lakše prehrane. To bi im ulilo i dodatnu sigurnost tokom dugih oštrih hladnoća.

(Vesti online)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *