Eko katun Štavna na Komovima, Foto: Tufik Softić

Turisti ne žele beton, već prirodu

191

Sezona na sjeveru odlična, u naglom porastu broj turističkih seoskih domaćinstava, eko-katuna i eko-planinskih ugostiteljskih objekata

Mada još nisu sveli bilanse, u turističkim organizacijama u regionu sjeveroistoka Crne Gore, Berana, Andrijevice i Plava, zadovoljni su ljetnjom turističkom sezonom, za koju kažu da je ili na nivou one iz 2019. godine ili približna tom rezultatu.

Direktor TO Berane Ivan Radević kaže, tako, da su svi turistički kapaciteti na planinama tokom jula i avgusta bili prepuni stranaca, posebno Poljaka, Francuza i Njemaca.

”To su ljudi koje niste mogli vidjeti na ulicama grada. Njih to ne zanima, oni su tu bili zbog takozvanog aktivnog odmora. Zato su bili puni kapaciteti eko-katuna i svih seoskih domaćinstava registrovanih za bavljenje turizmom na području beranske opštine. Mislim da je tako bilo i u regionu”, rekao je Radević.

Prema njegovim riječima, ove godine je u naglom porastu broj turističkih seoskih domaćinstava, eko-katuna i eko-planinskih ugostiteljskih objekata.

”Mi smo im kao turistička organizacija bili maksimalno na usluzi sa organizovanjem raznih manifestacija”, kazao je Radević.

On je za narednu turističku sezonu najavio obogaćivanje ponude, pa čak i izgradnju zip lajna, iznad Tifranske klisure, od vrha starog puta kralja Aleksandra do druge strane Tifrana, iznad rijeke Lim.

”To će biti za one koji žude za adrenalinom. Još nismo sveli sve račune, ali ako to izražavamo u novcu, onda bi mogli reći kako su novac uglavnom ostavljali turisti iz Srbije, dok su oni iz zapadnoevropskih zemalja gledali kako da prođu što jeftinije”, rekao je direktor TO Berane.

Zadovoljna je i njegova koleginica na čelu Turističke organizacije Plav Samira Canović, koja ističe da je ova sezona krajem jula mjeseca bila na nivou 2019. godine.

”U jednom trenutku to je bilo čak i više nego te godine, ali vidjećemo na kraju kada svedemo konačni bilans. Sve u svemu, ova turistička sezona u Plavu je bila više nego dobra”, kazala je Canovićeva.

Ona ističe da Plav sa svojom atraktivnom okolinom privlači sve više stranih turista, najviše iz Njemačke, Slovačke i Rumunije.

”Nismo očekivali takvu posjećenost. Bilo je i Holanđana, Engleza, Francuza. Mi imamo tu stazu koja je za sve njih atraktivna, a to su Vrhovi Balkana. Dosta njih je bilo koji su posjećivali Hridsko jezero i bila su puna turistička domaćinstva i eko-naselja na putu do tog jezera”, kaže Canovićeva.

Prema njenim riječima, nagli porast domaćih turista u Plavu dogodio se poslije otvaranja graničnog prelaza Cijevna zatrijebačka i zvaničnog otvaranja puta kroz Albaniju, koji je ovu opštinu približio Podgorici na svega sedamdeset kilometara.

”To nam je posebno drago, jer znači da već sljedeće godine možemo očekivati mnogo više domaćih turista iz južnih i centralnih djelova Crne Gore koji žele da upoznaju ovaj kraj i sve ljepote Plavskog jezera i Nacionalnog parka ‘Prokletije’”, kazala je Canovićeva.

Nešto manje zadovoljstva iskazuje direktor Turističke organizacije Andrijevica Branko Đukić, koji ocjenjuje da su turisti na teritoriji te opštine bili uglavnom u prolazu i da se nijesu dugo zadržavali.

”Bilo ih je dosta, ali nemamo preciznu evidenciju. Mnogi se nisu ni prijavljivali lokalnoj turističkoj organizaciji. Mi smo sa druge strane učinili sve što smo mogli da organizovanjem raznih manifestacije, kao što je ‘Pohod na Komove’. Ali, rekao bih, uvijek može bolje”, kaže Đukić.

On ističe da su strani turisti vrlo često bili samoorganizovani, pa se dešavalo da u grupama po dvadeset ili više, provedu nekoliko dana u kampovanju na nekoj običnoj livadi pored Lima.

”Mi moramo biti spremniji za naredne sezone, kada bude završena dionica auto-puta. Očekujemo da će tada biti i više turista i moramo uvesti neki način da se vodi evidencija boravka i da se prijavljuju i oni koji to do sada nisu radili”, kaže Đukić.

I među lokalnim stanovništvom u ovim opštinama bilježi se sve veći broj onih koji se okreću planinskom turizmu, tako da je u ovom regionu mnogo više eko-kampova na planinama, eko turističkih i ugostiteljskih objekata i domaćinstava koja se registruju za seoski turizam, u odnosu na ranije godine.

Vijesti.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *