Turska uspješno testirala hibridnu raketu za misiju na Mjesec

145

Turska je u ponedjeljak uspješno završila letačke testove raketnog sistema sonde koji će se koristiti u svemirskoj letjelici bez posade, koja će biti poslana u sklopu nacionalne misije na Mjesec 2023. godine.

Razvijen hibridnom tehnologijom motora, raketni sistem sonde (SORS) lansiran je iz sjeverne provincije Sinop na svečanosti kojoj su prisustvovali ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank i drugi zvaničnici.

Sistem je razvila Delta V, državna istraživačka firma koja ima vodeću ulogu u nacionalnom svemirskom programu najavljenom u februaru.

Turska želi ostvariti prvi dio svoje misije na Mjesec 2023. godine slanjem svemirske letjelice bez posade.

“Krajnji cilj ovdje je premašiti nadmorsku visinu od 100 kilometara, početak svemira, hibridnim raketama”, rekao je Varank.

SORS je vlasnik jedne od najnaprednijih tehnologija širom svijeta, rekao je generalni direktor Delta V Arif Karabeyoğlu.

“Govorimo o motoru s vrlo brzim izgaranjem i visokih performansi koji koristi tekući kisik i parafinsko gorivo”, napomenuo je Karabeyoğlu.

Turska je uspješno provela prvo ispitivanje hibridnog raketnog motora, za koje se očekivalo da će se koristiti u misiji na Mjesec 2023. godine.

Takođe je izveo vertikalno ispitivanje pucanja sastava potiska SORS-a.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *