/VIDEO/ Turski bespilotni borbeni avion Kizilelma obavio svoj prvi let

160

Najnoviji turski borbeni bespilotni avion Kizilelma izveo je svoj prvi let, objavio je Baykarov glavni tehnološki direktor (CTO) Selcuk Bayraktar.

“Naš 20-godišnji san u našoj nacionalnoj dron avanturi danas se ostvario! Bayraktar Kizilelma, prvi turski vojni avion bez posade, obavio je svoj prvi let”, napisao je Bayraktar.

Nacionalni sistem bespilotnih borbenih letjelica (MIUS), nazvan Kizilelma (Crvena jabuka), s niskom detektabilnošću i hipersoničnom brzinom, važan je i strateški projekt jer se od njega očekuje da će osigurati Turskoj samodostatnost po pitanju vazdušnih snaga.

Važnost ovog projekta je posebno naglašena nakon što je Turkiye isključena iz projekta F-35 koji su trebali da polijeću sa nosača aviona koje pravi u saradnji sa Španijom. Kizilelma će imati sposobnost polijetanja i slijetanja sa nosača aviona sa kratkom pistom.

Brzi bespilotni borbeni avion Kizilelma predstavlja značajno proširenje sposobnosti sporih izviđačkih i bespilotnih letjelica koje nose projektile.

Kompanija je rekla da će Kizilelma s autonomnim manevriranjem moći djelovati u tandemu s upravljanim letjelicama i da može nositi rakete vazduh-vazduh.

Borbeni mlazni avion bez posade predviđen je za izvođenje mnoštva vojnih akcija, kao što su strateški udari, bliska vazdušna podrška, raketni napadi, suzbijanje neprijateljske protivzračne odbrane i uništavanje neprijateljske protivvazdušneodbrane.

Predviđeno je da može letjeti pet sati i doseći brzine do 800 kilometara na sat.

Izvor: Klix.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *