Turski nacionalni borbeni avion iz hangara izlazi 2023.

147

Istanbul — U Istanbulu je juče otvoren 15. po redu Međunarodni sajam odbrambene industrije IDEF 2021.

Generalni direktor Turske vazduhoplovne i svemirske industrije (TUSAS) Temel Kotil rekao je tom prilikom novinarima da će 18. marta 2023. godine poleteti turski supersonični avion HURJET i turski borbeni helikopter ATAK-2, a da će iz hangara izaći i nacionalni borbeni avion Turske.

On je kazao da se nastavljaju aktivnosti u vezi s proizvodnjom borbenog aviona Turske.

“HURJET i ATAK-2 će leteti 18. marta 2023. godine, a iz hangara će izaći i nacionalni borbeni avion“, kazao je Kotil.

Ističući da Turska trenutno sprovodi više projekata iz oblasti vazduhoplovne industrije, uključujući i proizvodnju supersonične bespilotne letelice Goksungur, Kotil je kazao da su trenutno najviše fokusirani na realizaciju projekata HURJET, ATAK-2 i nacionalnog borbenog aviona, piše Trt.net.

On je kao posebno važan i uspešan istakao projekat HURJET jer je Turskoj doneo veliki broj stručnog kadra, a radi se o projektu supersoničnog jednomotornog aviona, dvoseda za obuku i laka borbena dejstva.

“Uradili smo neke radove da bi HURJET mogao da poleće i sleće na brodove nosače aviona“, pojasnio je Kotil.

Naglasivši kako su i nedavni požari pokazali multifunkcionalnost i korisnost bespilotnih letelica, Kotil je kazao da te letelice imaju kamere koje su aktivne i danju i noću i koje su dobre za pravovremeno otkrivanje požara.

Kotil je naveo da je kompanija TUSAS postala jedan od tehnoloških centara Turske i sve istaknutiji brend u svetu. Dodao je da je cilj da u toj kompaniji radi 10.000 inženjera.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *