Tutin: Na Ahiret preselio Muratović (Džafera) Harun

242

Tužnim srcem obavještavamo rodbinu, prijatelje i poznanike da je dana 22.12.2022. godine u 33-oj godini života na ahiret preselio Muratović (Džafera) Harun.

Dženaza merhuma i ukop će se obaviti u petak 23.12.2022. godine sa džume namaza na seoskom mezarju u selu Piskopovce.

Da mu dragi Allah podari lijepi džennet a porodici sabur.

Kada nam se desi da, dok listamo po društvenim mrežama, naletimo na vijest da je neko preselio na ahiret, u nama se javi želja i potreba da izrazimo saučešće porodici. Šta napisati?
Sad konkretno. Pojava pisanja El-fatiha ispod smrtovnice ima dvije implikacije:

prva – fatiha ili dova za merhuma se ne uči prije ili dok ne bude dženaza. Momenat kada se smrtovnica objavi jeste prije dženaze stoga pisanje El-fatiha ispod smrtonice na društvenim mrežama kao sugestiju da se prouči fatiha nije od naše ni vjere ni tradicije;
druga – nema nikakve logike da ispod jedne smrtovnice, recimo na Facebook-u, piše na stotine komentara El-fatiha.

Ako postoji opravdana potreba (npr. dova na murad-želju) da se neko podsjeti ili nekome sugerira da prouči dovu ili fatihu, dovoljno bi bilo da autor ili onaj ko objavljuje napiše El-fatiha.

Valja naglasiti da svi oni koji napišu El-fatiha u komentaru ispod smrtovnice na društvenoj mreži ne čine nikakvu dovu za merhuma, jer sama riječ El-fatiha, u ovom kontekstu, ne znači ništa, osim „Otvaranje“. Iako je naš nijet, naša namjera plemenita, pisanjem El-fatiha u komentaru ne činimo neki hajr za merhuma.

Zato, u buduće, kada naletimo na objavljenu smrtovnicu na društvenim mrežama napišimo dovu svojim riječima, ali i spomenimo kur’anski ajet kojim se u našoj islamskoj treadiciji izražava saučešće – Inna lillahi we inna ilejhi radži’un – što znači:

„Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo!“ (sura AEl-bekare 156)
Primjer ili prijedlog šta napisati ispod smrtovnice:
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *