U invalidskim kolicima mora riskirati život da pređe ulicu, razlog je sramotan

159

Muškarac u invalidskim kolicima sam je odlučio prijeći ulicu s četiri trake kod željezničke stanice Vrapče u Zagrebu.

Iako na toj stanici postoji lift, već godinama nije u upotrebi zbog vandalizma, kažu iz Vijeća Gradske četvrti Podsused – Vrapče. Za održavanje lifta zadužena je HŽ Infrastruktura, a iako su u Vrapču čak tri, ni jedno se ne koristi, piše portal Jutarnji.hr.

Na prometnoj Aleji Bologne u Vrapču muškarac u invalidskim kolicima odlučio je prijeći ulicu do stanice s druge strane. Prije prelaska čekao je da nema vozila na vidiku, ali kako je riječ o cesti s četiri traka, automobili su se pojavili.

Muškarac je sam gurao kotače kolica i sporo se kretao, ali vozači su ga na vrijeme uočavali te usporavali i zaobilazili. Pri samom kraju, na predzadnjoj traci, zaustavio se automobil. Osoba je izašla i potrčala pomoći muškarcu odguravši ga do stanice.

Video je na svom Facebooku podijelio HRT Radio Sljeme, a snimila ga je njihova slušateljica.

Da bi osobama s poteškoćama u kretanju bio omogućen i olakšan prelazak ceste na ovom području, postoje dizala u pothodnicima, ali ona već godinama ne rade. Ono na željezničkoj stanici Vrapče ne radi zbog vandalističkih oštećenja, a novo dizalo u Stenjevcu još nije dobilo dozvolu za upotrebu.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *