“U ovom slučaju NE SMEMO da ignorišemo kašalj!” Ordinacije pune pacijenata sa OVIM SIMPTOMIMA, a pulmolog Stjepanović objašnjava opasnosti

4

Poslednjih dana, lekarske ordinacije pune su onih koji se žale na otežano disanje, kašalj, kijavicu, svrab u očima.

Direktor Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije dr Mihailo Stjepanović kaže da najviše ima onkoloških pacijenata i da je veliki pritisak dijagnostike takvih pacijenata.

Ne smemo da ignorišemo kašalj, svaki kašalj koji traje duže od tri nedelje zahteva duže pulmološko ispitivanje”, zaključio je Stjepanović.

Direktor Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije dr Mihailo Stjepanović je rekao da se dnevno u njegovoj službi pregleda oko 250 bolesnika, a kada se sumira izveštaj na kraju dana može se videti da su oko 50 odsto onkološki bolesnici, bolesnici u procesu lečenja ili oni koji su došli da se dijagnostikuju.

Kako je dodao, zatim slede opstruktivne bolesti pluća, astma, pneumonije, embolije i ostale plućne bolesti.

– Kada su u pitanju onkološki bolesnici, sada imamo veći pritisak dijagnostike takvih bolesnika. U periodu kovida dijagnostika je bila nešto usporenija. Imamo dosta novih bolesnik, a imamo i naše stare bolesnike, tako da je veliki pritisak na Kliniku za pulmologiju – naveo je Stjepanović.

Kada je reč o bronhijalnoj astmi, doktor kaže da u svetu boluje oko 300 miliona ljudi, a u Srbiji se od pet do deset odsto leči od alergijske astme.

– Sada su inhalacioni alergeni polen korova, polen trave prisutni više u vazduhu, tako da se bolesnici koji imaju simptome češće javljaju – napomenuo je.

Stjepanović je dodao da se pacijenti žale na suv nadražajni kašalj, na sviranje u grudima, na otežano disanje, na pojačanu sekreciju iz nosa, na crvenilo i svrab u očima.

Posavetovao je sve pacijente da redovno koriste terapiju.

Kovid posustaje

Naglašava da kovid posustaje, ali se desi da pacijentu koji ima simptome nalik gripu se dijagnostikuje kovid.

– To je sada retko, takvi bolesnici se žale na povišenu telesnu temperaturu, suv kašalj. Takvih bolesnika imamo par dnevno. Broj obolelih od kovida je u drastičnom padu – istakao je.

Da bi se razlikovalo da li je alergija, grip ili kovid, pacijenti, prema savetu pulmologa, moraju da se jave lekaru.

Kada je reč o radu postkovid ambulante, naveo je da ona radi svakog utorka i da je sada manji pritisak i na tu ambulantu.

– Postkovid bolesnici se žale uglavnom na zamor, otežano disanje, nema velikih fibroza pluća kao što je bio slučaj u prethodnom periodu.

Radimo im spirometriju, radimo pored osnovnih laboratorijskih analiza i D-dimer i radiografske metode – rekao je doktor.

Napominje da našim plućima prija da se ne konzumira duvan, boravak na svežem vazduhu, fizička aktivnost.

– Ne smemo da ignorišemo kašalj, svaki kašalj koji traje duže od tri nedelje zahteva duže pulmološko ispitivanje – zaključio je Stjepanović.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.