U slovenačkim planinama ove godine već 22 mrtvih

Do sada je 22 ljudi umrlo u sezoni planinarenja u Sloveniji, objavila je u petak spasilačka služba. Spasioci su u gotovo 400 intervencija izvukli 216 ozlijeđenih i onih koji su doživjeli srčani udar. 

Hitna služba je upozorila planinare da moraju imati plan i potrebnu opremu te da ne smiju precjenjivati svoje fizičke sposobnosti.

– Nije dobro što na terenu još uvijek susrećemo onemoćale planinare koji se ne mogu vratiti u dolinu putem kojim su došli ili se to ne usude, a među njima je dosta onih iz alpskih država za koje bi se očekivalo da imaju planinarsko iskustvo i svijest”, kažu spasioci.

U slovenskim planinama koje godišnje imaju do milion i po posjetitelja smrtno nastrada u prosjeku tridesetak ljudi.

Uz ozlijeđene ili poginule na skijanju i spuštanju padobranima ili motornim zmajevima, planinari stradaju prilikom otklizavanja ili odrona kamenja, a pet do deset smrti dogodi se zbog srčane kapi.

Planine su dio slovenske turističke ponude koju promoviraju političari, posebno premijer Janez Jnaša, oduševljeni alpinist.

On je ove godine, uoči početka slovenskog predsjedanja EU-om, na najviši vrh Triglav vodio austrijskog kolegu Sebastiana Kurza i Josepa Borrella, povjerenika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Podsjećamo,

Na slovenačkim planinama u roku od dva dana dogodile su se dve nesreće sa smrtnim ishodom – posle skijašica koja je poginula nakon pada sa severne strane planine Storžič u Kamniško-Savinjskim Alpama, jedan planinar jutros je nastradao penjući se na planinu Kalška Gora.

Gorski spasilački tim Kranj pronašao je telo planinarskog penjača koje je izvukao helikopter, saopštila je slovenačka Uprava za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama, prenosi STA.

Policija je saopštila da se preminuli okliznuo i umro od teških povreda zadobijenih tokom pada i dugotrajnog klizanja po tvrdoj snežnoj površini.

Penjao se na planinu Kalšku Goru u Kamniško-Savinjskim Alpima sa još dva planinara, koji nisu povređeni u nesreći,a nema dokaza da je reč o namerno izazvanoj nesreći.

STA prenosi da je Gorski spasilački savez Slovenije (GRZS) saopštio da je skijašica sa “frirajderom” koja je nastradala u petak, bila deo tročlane grupe koja se u trenutku smrtonosne nesreće spuštala sa vrha Storžič i da se okliznula i pala sa severne strane planine.

Njeno telo pronađeno je na oko 100 metara ispod mesta nesreće, saopštila je PU Kranj.

Fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.