U zemljotresu na Haitiju najmanje 227 poginulih, proglašeno vanredno stanje (Video)

Vlasti Haitija saopštile su da je u zemljotresu magnitude 7.2 zabeleženom danas kod obale Haitija poginulo najmanje 227 osoba, a da se stotine njih vodi kao nestalo. Zemljotres je praćen i naknadnim potresima, od kojih je najjači bio jačine 5,2 stepeni Rihtera, naveo je USGS i dodao da je trenutne potrese kvalifikovao kao „nasilne“, što je drugi najveći nivo.

Premijer Haitija Arijel Anri proglasio je tridesetodnevno vanredno stanje u toj zemlji i poručio je da neće tražiti međunarodnu pomoć dok ne budu utvrđene razmere štete. USGS je rekao da je epicentar zemljotresa oko 150 kilometara zapadno od glavnog grada Port o Prensa, a 12 kilometara severoistočno od mesta Sent Lui di Sid.

Zemljotres se desio oko 8.30 po lokalnom vremenu, na dubini od 10 kilometara. Ljudi u glavnom gradu Haitija Port-o-Prensu osetilu su potres i mnogi su izleteli na ulice iz straha.

„Verovatne su velike žrtve i katastrofa je verovatno širokih razmera“, navodi USGS, dok se CNN poziva na informacije Civilne zaštite Haitija o žrtvama i velikim oštećenjima. U snažnom zemljotresu koji je pogodio Haiti rano jutros poginulo je nekoliko ljudi, rekao je direktor civilne zaštite te zemlje Džeri Čandler (Jerri Chandler) za agenciju Frans pres .

„Potvrđujem da ima poginulih, ali još nemam precizan broj“, rekao je Čandler.

On je dodao da je premijer Ariel Henri na putu ka nacionalnom centru za hitne operacije u Port o Prensu. Odmah nakon prvog potresa izdato je upozorenje na cunami, ali ubrzo je USGS saopštio da više nema opasnosti od cunamija.

Ovo nije prvi put da je Haiti pogođen razornim zemljotresom, jer je u januaru 2010. godine ova zemlja pogođena potresom jačine 7,o stepeni Rihtera, što je uzrokovalo uništenje većeg dela obale.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.