Ugljanin: Razgovor sa SDP-om i SPP-om do ujedinjenja izbornih rezultata /VIDEO/

144

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da su u toku “intenzivni razgovori” predstavnika izbornih lista koje su učestvovale na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i predsednika sandžačkih, bošnjačkih političkih partija “na najvišem nivou”.

On je na konferenciji za novinare kazao da se razgovara o “ujedinjavanju izbornih rezultata u interesu građana Sandžaka”, obezbeđivanju stabilnih skupštinskih većina u lokalnim samoupravama Sandžaka i formiranju sandžačkog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije.

Press konferenciju Predsjednika SDA Sandžaka prenosimo u cjelosti:

” Poštovani predstavnici medija,

Govoriću danas o pozitivnim pojavama u političkom životu Sandžaka:

U toku je saradnja i intenzivni razgovori predlagača izbornih lista. Dogovoren je datum i vrijeme i zakazana Konstitutivna sjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća za ponedeljak, 12. decembar u 10 sati, to je prvi pozitivan rezultat ove saradnje.
Istovremeno se vode prvi konkretni razgovori sandžačkih bošnjačkih stranaka.
Cilj razgovora je:

Kako ujediniti izborne rezultate u interesu građana Sandžaka“.
Kako obezbjediti stabilne skupštinske većine u lokalnim samoupravama u Sandžaku;
Formiranje sandžačkog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije.
Ovo je prilika da se formiranjem BNV-a objedine izborni rezultati u korist Bošnjaka Sandžaka, da se sačuva kontinuitet, program i ciljevi najvišeg političkog i predstavničkog tijela Bošnjaka.

Na izborima za BNV učestvovale su i dvije sandžačke političke stranke koje su dio vladajuće koalicije u Srbiji i po toj osnovi ušle u Vladu Srbije i druge državne službe, ustanove i institucije.

Tražimo rješenje kako da te političke stranke sačuvaju kontinuitet političke ideje BNV u interesu bošnjačkog naroda a da zadrže svoje stranačke i koalicione pozicije u vladajućoj koaliciji u Beogradu.

BNV je najviše političko i predstavničko tijelo Bošnjaka Srbiji. Status Bošnjaka još nije riješen. Bošnjaci nemaju drugog ko ima legitimitet da rješava status Bošnjaka u Srbiji i sa Evropskom unijom Akcioni plan.

Bošnjačko nacionalno vijeće ima jasne političke ciljeve i program koji je u interesu svih Bošnjaka u Srbiji. Zato se mora napraviti oštra crta između partijske politike i bošnjačke nacionalne politike koju vodi BNV “. Na video linku možete vidjeti kompletan pres.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *