Ujutro ročište o pritvoru direktoru OSA-e, Tužilaštvu ne odgovara sutkinja za prethodni postupak

135

Ročište na kojem će biti razmatran prijedlog tužioca Olega Čavke, kojim on traži određivanje jednomjesečnog pritvora direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću zakazano je za sutra u 8.30 sati u Sudu Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo je danas saopćilo da traže pritvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi Mehmedagić mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog navodne opasnosti od uznemirenja javnosti.

Istovremeno, Tužilaštvo je zatražilo izuzeće sudije za prethodni postupak, a to je u ovom slučaju trebala biti sutkinja Tatjana Kosović. Taj prijedlog je upućen zajedno sa prijedlogom za pritvor.

Nije poznato na čemu se temelji prijedlog Tužilaštva, odnosno šta su naveli kao razloge zbog kojih traže izuzeće sutkinje Kosović, ali im ona iz nekog razloga očigledno ne odgovara.

Sud bi o ovom prijedlogu morao donijeti odluku prije održavanja ročišta.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, o izuzeću sudije za prethodni postupak trebalo bi raspravljati Opće vijeće suda, ali se postavlja pitanje koliko je to u ovoj situaciji uopće moguće, budući da se radi o pritvorskom predmetu koji ima jasno precizirane rokove u okviru kojih se mora donijeti odluka o pritvoru.

Na koji način će Sud riješiti ovu procesnu situaciju ostaje da se vidi.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *