Ukrajinci prate Ruse moćnim oružjem?

167

Austrijski analitičar i istoričar vazdušnog ratovanja Tom Kuper objavio je na svom švajcarskom blogu članak svog švajcarskog kolege Adrijena Fontanelaza.

img

VUČIĆ I ŠOLC SE OBRAĆAJU NAKON SASTANKA Predsednik Srbije: Danas smo čuli da se traži međusobno priznanje – ne reagujemo na pritiske! (FOTO/VIDEO)

img

Vučić pred Šolcom rekao pravu ISTINU o svemu: Na predsednikov nastup PONOSAN je svaki Srbin

img

VUČIĆ: Šolc je na decidan način tražio da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji

U članku se navodi da su ruska i ukrajinska vojska potekle od sovjetske vojske i da stoga i dalje imaju mnogo sličnosti, a jedna od najistaknutijih je dominantna uloga artiljerije, Staljinovog voljenog ‘Boga rata’.

Od sredine 2014. do početka 2015. godine u Donbasu su se sukobile ruske i ukrajinske trupe, a Ukrajinci su tada pretrpeli nekoliko teških poraza. Jedan od ključeva za rani uspeh Rusije bila je početna superiornost njenog “vatreno-izviđačkog” kompleksa, koji je kombinacija izviđačkih dronova, opreme za elektronsko ratovanje i komunikacije i artiljerijskih baterija.

Kompleks je navodno omogućio ruskim snagama da “potope” neprijateljske položaje ili jedinice u snažnim udarima u roku od petnaest minuta od njihovog otkrivanja. Kao rezultat toga, 80 odsto gubitaka Ukrajine u tom periodu nanela je ruska artiljerija.

ATMS sistem

 EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA
EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA

Ukrajinska vojska je bila u lošem stanju nakon godina nedovoljnog finansiranja i morala je da se obnavlja u žurbi, do tačke u kojoj je Ministarstvo odbrane bilo spremno da prihvati podršku različitih patriotskih organizacija.

Jedan od njih, Armi SOS, raspitivao se o potrebama vojske i u roku od nekoliko meseci razvio Kropivu (Koprivu), inteligentnu aplikaciju za mapiranje koja radi na Androidu i omogućava osobi sa terminalom, obično tabletom, da lako označi neprijatelja. položaj.

Softver zatim prenosi ovu indikaciju obližnjim artiljerijskim posadama i omogućava koordinaciju njihove vatre, što rezultira sinhronizovanim paljbom na isti cilj sa više odvojenih pozicija.

Komunikacija između elemenata sistema se ostvaruje satelitskim prenosom. Dok je u vojnom govornom režimu takav sistem definisan kao automatski taktički kontrolni sistem (ATMS), Kropiva, drugim rečima, funkcioniše kao neka vrsta Ubera za artiljeriju i omogućava drastično povećanje vremena odgovora uz smanjenje ranjivosti.

Prosečno vreme potrebno za ugradnju haubičke baterije smanjeno je za faktor od 5 do tri minuta, dok je vreme potrebno za gađanje neplanirane mete za faktor 3 do jedan minut, a vreme potrebno za otvaranje protivbaterijske vatre smanjen je na 30 sekundi. Ukratko, u kombinaciji sa sistematskom upotrebom bespilotnih letelica za korekciju vatre, Kropiva je povećala efikasnost ukrajinske artiljerije za red veličine, delujući kao multiplikator snage.

Niska cena

Aplikacija je od tada evoluirala kroz blisku saradnju između korisnika i programera, a fleksibilnost i prilagodljivost sistema su se vremenom povećale. Sada se može koristiti i za zadatke deminiranja. Kao rezultat ovog agilnog pristupa, korišćenja udruženja ili malih preduzeća i obilja lokalnih IT profesionalaca, Ukrajinci su mogli da razviju sistem brzo i po veoma niskoj ceni.

Takođe se smatra da je bolji od onih koje danas koriste Oružane snage SAD zbog svoje fleksibilnosti, dok druge zapadne vojske i dalje mogu samo da sanjaju o takvim sposobnostima.

Rusi su prepoznali pretnju koja dolazi sa Kropivom pre nekoliko godina. Ruska hakersko-špijunska grupa “Fensi med” navodno je ciljala aplikaciju između 2014. i 2016. godine, ali bez vidljivog i trajnog uspeha.

Na početku neprijateljstava krajem februara 2022. godine, ruske sajber jedinice su uglavnom pokrenule sistematski napad na ukrajinske satelitske terminale da bi poremetile njihovu komunikaciju.

Kijev je odgovorio prelaskom na Starlink, satelitsku mrežu koju je postavio SpaceKs. Od tada se kompanija Elona Maska pokazala kao stručnjak za neutralizaciju ruskih sajber napada i napada ometanja, osiguravajući, između ostalog, da Kropiva ostane “u igri”.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *