UPOZORENJE: Ako ne morate, ne izlazite iz kuće

232

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas na području Srbije biti veoma toplo, s temperaturama oko 35 stepeni dok će u ponedeljak i utorak živa na termometru stići i do 37. podeoka.

Na snazi su žuti i narandžasti meteo-alarm.

Narandžasti meteo alarm, koji označava opasno vreme, uključen je u Banatu, Sremu, zapadnoj, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji dok je žuti alarm, koji označava potencijalno opasno vreme, upaljen za Beograd, Šumadiju i Pomoravlje, piše RTS.

Prema upozorenju, treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Osnovni savet lekara je da oni koji ne moraju ne izlaze iz kuće u najtoplijem delu dana.

Ukoliko izlazimo, dobro je da kod sebe imamo neko sredstvo za rehidrataciju, kao i nešto slano i slatko – slani kikiriki, badem ili lešnik, zato što znojenjem gubimo elektrolite koje treba nadoknaditi, ali isto tako na ovako visokim temperaturama se gubi i glukoza, pa je dobro popiti zaslađenu limunadu.

Iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” preporučuju građanima da životni prostor uvek bude rashlađen, kao i da bi idealno bilo da se sobna temperatura održava ispod 32 stepena tokom dana i ispod 24 stepena tokom noći, što je naročito važno za hronične bolesnike, decu uzrasta do dve godine i starije od 60 godina.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *