Uživo / 29. dan invazije: Ukrajina tvrdi da Rusija prenosi oružje u Bjelorusiju

Kineski ambasador Ujedinjenih naroda Zhang Jun rekao je zemljama članicama Opće skupštine UN-a da humanitarna situacija u Ukrajini postaje sve ozbiljnija, ali da zemlje ne bi trebale prisiljavati druge da “odaberu stranu” u sukobu.

“Razvoj situacije u Ukrajini do sadašnje faze izazvao je široku međunarodnu zabrinutost, a to je također nešto što Kina ne želi vidjeti. Što se tiče Ukrajine, Kina je uvijek tvrdila da treba poštivati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja”, rekao je Zhang u prevedenim primjedbama u četvrtak.

Ruske vlasti su danas optužile Poljsku da radi na razaranju bilateralnih odnosa jer je odlučila protjerati 45 ruskih diplomata i poručila da će oštro odgovoriti na ovakav potez

Ambasador Rusije u ovoj zemlji je kazao da su poljske vlasti, koje su jučer saopštile da protjeruju diplomate zbog sumnje da rade za ruske obavještajne službe, također blokirale bankovne račune ambasade, piše Index.

15:52

Ukrajinske oružane snage kažu da Rusija prenosi oružje i drugu vojnu opremu u Bjelorusiju.

U njemu se navodi da je raspoređivanje dio obnovljenih ruskih planova za pokretanje ofanzive s ciljem opkoljavanja glavnog grada Kijeva.

Ruske snage također prikupljaju zalihe opreme na Krimu, dodala je ukrajinska vojska u današnjem saopćenju.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je NATO savez pristao uspostaviti četiri nove borbene grupe u Slovačkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Mađarskoj.

U izjavi nakon NATO samita, Biden je rekao da je uspostava novih borbenih grupa “snažan signal da ćemo kolektivno braniti i štititi svaki pedalj teritorija NATO-a”:

“Od sada do samita NATO-a u junu, razradit ćemo planove za dodatne snage i sposobnosti za jačanje obrane NATO-a.”

Biden je rekao da će SAD nastaviti podržavati predsjednika Zelenskog i njegovu vladu sa “značajnim i sve većim količinama sigurnosne pomoći u borbi protiv ruske agresije i podržavanju njihova prava na samoodbranu”

SAD su najavile nove sankcije vezane za Rusiju protiv desetaka odbrambenih tvrtki, 328 članova zakonodavnog tijela Dume i glavnog izvršnog direktora Sberbanka, najveće ruske financijske institucije.

U saopćenju, američko ministarstvo financija navodi:

“Danas, u svojoj posljednjoj akciji nametanja velikih troškova Ruskoj Federaciji zbog njenog nezakonitog, neopravdanog i neutemeljenog rata protiv Ukrajine, Ured za kontrolu inozemne imovine američkog Ministarstva financija (OFAC) određuje ključne pokretače invazije.”

Rečeno je da će sankcije kompanijama koje proizvode oružje koje je korišteno u napadu Rusije na Ukrajinu imati “dubok i dugotrajan učinak na rusku odbrambeno-industrijsku bazu i njen opskrbni lanac”.

“Sjedinjene Države, s našim partnerima i saveznicima, udaraju u srce sposobnosti Rusije da financira i provodi svoj rat i zločine protiv Ukrajine”, američka je poruka, te se dodaje:

“Ruska Duma i dalje podržava Putinovu invaziju, guši slobodan protok informacija i krši osnovna prava građana Rusije. Pozivamo one najbliže Putinu da prestanu i osude ovaj hladnokrvni rat.”

Stiže više detalja o zajedničkoj izjavi lidera zemalja članica NATO-a. U izjavi se navodi da zemlje poduzimaju mjere kako bi osigurale sigurnost i odbrambene sposobnosti saveznika “na svim poljima, koristeći pristup od 360 stepeni”.

“Povećavamo otpornost naših društava i infrastrukture kako bi se suprotstavili malignom ruskom utjecaju”, navodi se u izjavi, u kojoj se posebno naglašava sigurnost u obrani od hakerskih napada

Lideri su pohvali ukrajinski narod, koji je, kako stoji u izjavi, “inspirirao svijet herojskim otporom brutalnom ratu kojeg je nametnula Rusija”. U izjavi se ruski predsjednik Vladimir Putin poziva da “hitno zaustavi rat i povuče vojsku iz Ukrajine”. Bjelorusiju se pak poziva da “okonča svoje sudjelovanje” u ruskoj invaziji.

Putinov glasnogovornik Dmitri Peskov danas je rekao da je britanski premijer “najaktivniji anti-ruski lider”, dodavši kako će pristup Londona ratu u Ukrajini “završiti u slijepoj ulici”.

“Što se tiče gospodina Johnsona, vidimo ga kao najaktivnijeg sudionika u anti-ruskoj utrci. No, sve što čini završit će u slijepoj ulici vanjske politike”, rekao je Peskov, a prenosi prorežimska ruska agencija RIA Novosti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se na samitu NATO-a gdje je apelirao na čelnike Saveza da povećaju vojnu podršku njegovoj zemlji protiv ruskih snaga.

Obraćajući se danas čelnicima putem videolinka, Zelenski je rekao:

“Kako bi spasila ljude i naše gradove, Ukrajini je potrebna vojna pomoć bez ograničenja. Na isti način na koji Rusija koristi svoj puni arsenal bez ograničenja protiv nas.”

Zahvalio je članicama NATO-a na dosadašnjoj odbrambenoj opremi dostavljenoj Ukrajini, ali je pozvao i za pomoć u oružju za napad:

“Možete nam dati jedan posto svih vaših aviona. Jedan posto vaših tenkova. Jedan posto!”, molio je Zelenski.

Zelenski se uključio putem video linka i rekao da oseća kako je njegova zemlja “uhvaćena u sivoj zoni između Zapada i Rusije”, jer nije član alijanse ali, kako je rekao, Ukrajina brani zajedničke vrednosti.

“Ovo je bio mjesec herojske odbrane i mračan, destruktivan mesec”, rekao je Zelenski tokom svog obraćanja.

On je rekao da se Ukrajina hrabro držala, ali po cijenu “hiljada života, uništenih gradova i 10 miliona raseljenih lica”. Pozvao je NATO da ne govori da ukrajinska vojska ne odgovara standardima NATO-a.

“Jedino što tražim od vas nakon mjesec dana rata je da nam ne govorite da naša vojska ne odgovara standardima NATO-a.”

Ukrajinski čelnik također je optužio Rusiju za raspoređivanje fosfornog oružja, ne pružajući dokaze ili detalje.

Jutros su, inače, korištene fosforne bombe. Ruske fosforne bombe. Opet su ubijani odrasli i ponovno ubijana djeca.

Savez može još jednom spriječiti smrt Ukrajinaca od ruskih napada, od ruske okupacije, dajući nam svo oružje koje nam je potrebno”, vrlo je otvoreno poručio.

Zelenski je upozorio opet da će Rusija sljedeće ciljati članice saveza u istočnoj Europi, uključujući Poljsku.

“Rusija želi ići dalje. Protiv istočnih članica NATO-a, baltičke države, Poljska sigurno”, rekao je, te zaključio:

“Ali NATO tek treba pokazati što savez može učiniti da spasi ljude.”

Radiosarajevo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.