UŽIVO Bajden: NATO uspostavlja nove borbene grupe u istočnoj Evropi

Damage after a Russian attack on the Retroville shopping mall in a residential district of Kyiv, Ukraine on March 21, 2022. At least six people were killed in the overnight bombing of a shopping centre in the Ukrainian capital Kyiv.,Image: 672250514, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

16:54 – Švajcarska je zamrzla 5,75 milijardi franaka ruske imovine

Švajcarska je zamrzla rusku imovinu u vrednosti od 5,75 milijardi švajcarskih franaka (5,62 milijarde evra) od početka njene invazije Ukrajine, rekao je danas visoki zvaničnik ministarstva ekonomije.

Taj iznos obuhvata vrednosti nekretnina u turističkim oblastima Švajcarske, rekao je u razgovoru sa novinarima ambasador Ervin Bolinger, koji je u državnom sekretarijatu privrede. Iznos će verovatno još rasti kako budu stizale informacije ministarstvu ekonomije, rekao je on.

16:32 –  Rute i Betel: Na samitu EU neće biti novih sankcija Rusiji

Lideri Evropske unije neće se složiti oko uvođenja novih sankcija Rusiji tokom dvodnevnog samita koji počinje, izjavio je holandski premijer Mark Rute.

“Danas ne očekujem konkretne nove sankcije”, rekao je Rute po dolasku na sastanak 27 lidera evropskog bloka, preneo je Rojters.

“Ne možemo da razmišljamo o sankcijama sa tako velikom grupom, potrebni su nam predlozi. Već smo uveli dosta sankcija, sada ulazimo na složeniji teren”, istakao je Rute.

16:00 – UN: U ratu u Ukrajini do sada stradalo 1.000 civila

Kijev, Ukrajina, rat
Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Broj civilnih žrtava u ratu u Ukrajini premašio je 1.000 od početka ruske invazije, saopštio je Visoki komesarijat UN za ljudska prava, prenosi CNN. U izjavi, telo UN navodi da je bilo 1.035 civilnih žrtava – 214 muškaraca, 160 žena, 28 mladića, 48 dece i 571 odrasla osoba čiji pol još nije utvrđen. Najmanje 1.650 civila povređeno je od početka invazije, navodi UN.

“Većina žrtava poginula je zbog upotrebe eksplozivnog oružja širokog dometa, uključujući granatiranje teškom artiljerijom, upotrebu raketnih sistema i vazdušne napade”, naveo je UNHCR.

15:44 – Lukašenko: Ako se uputi kontingent u Ukrajinu, to je Treći svetski rat

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko kritikovao je predlog Poljske da se u Ukrajinu pošalje zapadni mirovni kontingent i upozorio da bi to značilo Treći svetski rat.

“Vidite, ovi poludeli Poljaci već predlažu da se taj (predsednik SAD Džozef Bajden) pozove sa druge strane okeana i počinju da ga podstiču: hajde da formiramo mirovnu misiju od 100.000 vojnika i uvedemo je kroz Lavov u Ukrajinu. Shvatate li da je to Treći svetski rat? Šta mislite, mi ćemo u tom slučaju ostati nevinašca?”, rekao je Lukašenko, prenosi Sputnjik.

15:19 – NATO produžio mandat Jensu Stoltenbergu kao generalnom sekretaru

15:10 – Bajden: NATO savez se složio da uspostavi četiri nove borbene grupe

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da se NATO savez složio da uspostavi četiri nove borbene grupe u Slovačkoj, Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj.

U izjavi nakon samita lidera NATO-a, Bajden je rekao da je uspostavljanje novih borbenih grupa „snažan signal da ćemo kolektivno braniti i štititi svaki pedalj teritorije NATO-a“.

Bajden je rekao da će SAD nastaviti da podržavaju predsednika Zelenskog i njegovu vladu sa „značajnim i sve većim količinama bezbednosne pomoći u borbi protiv ruske agresije i očuvanju njihovog prava na samoodbranu“.

14:58 –  Rusija: Bajdenov sin je finansirao američke biolaboratorije u Ukrajini

Investicioni fond sina američkog predsednika Hantera Bajdena, učestvovao je u finansiranju vojno-biološkog programa Pentagona u Ukrajini, tvrdi načelnik Radijacionih, hemijskih i bioloških snaga Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov.

“Pristigli materijali nam omogućavaju da ispratimo šemu interakcije američkih državnih organa sa ukrajinskim biološkim objektima. Privlači pažnju to da su u finansiranju ovih aktivnosti učestvovale strukture koje su bliske aktuelnom rukovodstvu SAD, konkretno investicioni fond ”Rouzmont seneka” (Rosemont Seneca) kojim rukovodi Hanter Bajden“, rekao je Kirilov.

Fond raspolaže značajnim finansijskim sredstvima u iznosu od najmanje 2,4 milijarde dolara, precizirao je general, a prenose RIA novosti.

14:42 – Amerika objavila nove sankcije Rusiji

SAD su objavile nove sankcije za ruske vojne kompanije, 328 članova zakonodavnog tela Dume i glavnog izvršnog direktora Sberbanke, najveće ruske finansijske institucije.

U saopštenju, Ministarstvo finansija SAD je navelo će sankcije kompanijama koje proizvode oružje koje je korišćeno u napadu na Ukrajinu imati „dubok i dugotrajan efekat na odbrambeno-industrijsku bazu Rusije i njen lanac snabdevanja“.

14:22 – NATO pozvao Kinu da se uzdrži od podrške Rusiji

“Lideri saveznika pozvali su Kinu da se uzdrži od podrške ruskim ratnim naporima. Kina ne sme da pruži ekonomsku ili vojnu podršku ruskoj invaziji. Umesto toga, Peking bi trebalo da iskoristi svoj značajan uticaj na Rusiju i promoviše hitno mirno rešenje”, navodi se u saopštenju objavljenom nakon sastanaka lidera NATO-a.

Foto: Thomas COEX / AFP / Profimedia

Takođe, na samitu NATO-a u Briselu dogovoreno je da se nastavi isporuka oružja Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je britanski premijer Boris Džonson najaktivniji učesnik u podsticanju antiruskog raspoloženja, prenosi ruska agencija RIA.

“To će dovesti do slepe ulice u spoljnoj politici”, rekao je.

13:19 – Vang: Kina ne širi dezinformacije oko Ukrajine

Kina je danas negirala da pomaže Rusiji, koja, prema tvrdnjama Zapada, širi dezinformacije oko umešanosti Vašingtona i navodnim tajnim američkim biološkim laboratorijama u Ukrajini.

“Optuživanje Kine da širi dezinformacije oko Ukrajine je dezinformacija sama po sebi. Kina se ponaša potpuno objektivno”, rekao je portparol ministarstva Vang Venbin, preneo je AP.

Nova.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.