UŽIVO Hitno zasijeda Vlada Crne Gore; Oglasio se Krivokapić: “Ustavni puč”

135

Podgorica — U Crnoj Gori opet napeto. Potpredsednik Vlade Dritan Abazović podneo inicijativu za obaranje vlade, a premijer Zdravko Krivokapić inicijativu za njegovu smenu.

Ta je situacija zapravo samo kulminacija višemesečne krize vlasti u Crnoj Gori, koju su nakon izbora osvojile opozicione partije, svrgnuvši s vlasti DPS Mila Đukanovića. Đukanović je još uvek, podsetimo, na funkciji predsednika Crne Gore.

Za danas su najavljeni novi protesti građana koji podržavaju Krivokapića.

Skupština ne može da se raspusti

Prema članu 92 Ustava Crne Gore navodi se kada se Skupština ne može raspustiti kada je pokrenut postupak izglasavanja nepoverenja Vladi

“Skupština se ne može raspustiti za vreme ratnog ili vanrednog stanja, ako je pokrenut postupak glasanja o nepoverenju Vladi, kao ni u prva tri mjeseca od konstituisanja i tri mjeseca prije isteka mandata”, piše u Ustavu Crne Gore.

16:30
Krivokapić se oglasio saopštenjem
“Kula neistina koja je bila osnov za konstrukciju manjinske Vlade, urušava se do temelja. Agresivna propaganda, da međunarodna zajednica navodno stoji iza ovog neozbiljnog projekta, ispostavlja se kao netačna.

Očigledno je da su inicijatori ovog pokušaja, uporno i duže vreme, širili netačne informacije ambasadama i drugim relevantnim međunarodnim adresama, dok su u punom kapacitetu participirali u radu aktuelne Vlade i isticali ga kao funkcionalno i najbolje rešenje tranzicionog perioda na evropskom putu.

Takođe, istovremeno su se i javno hvalili ekonomski rezultatima i reformom „Evropa sad“, koja donosi veće plate i bolji standard građana, što je rezultat rada njihovih kolega. Sada su na istoj strani sa onima koji bolje uslove života građana nisu hteli, nego su program osporavali, čime ugrožavaju ekonomske reforme.

Kako funkcioniše Memorandum i potpisinici istog, vidimo na nekoliko primera, od glasanja za budžet do potpisivanja inicijative poslanika za izglasavanje nepoverenja aktuelnoj Vladi. Kakva je perspektiva i kako bi ovaj eksperiment funkcionisao kroz Izvršnu vlast, uz kontrolu i podršku DPS-a, ne treba se dalje osvrtati.

Težiti da u predvorju implementacije programa „Evropa sad“, političke inicijative, saveze i dalju sudbinu gradite sa onima koji su taj projekat javno osporavali i na kraju glasali protiv istog, može samo neko ko nije ni malo odgovoran prema građanima Crne Gore.

Istovremeno, potencirajući političku, ustavnu i ekonomsku nestabilnost, a javno sve te akcije predstavljati avangardnom evolucijom, može samo neko ko je dužan prema poraženom režimu.

Uz sve to, pozivajući se na legitimitet, dok u DPS-ovskom maniru planirate ustavni puč, dovoljno govori koliko je ucena velika i koliko se nalogodavcima žuri. Sada je tek jasnija i Đukanovićeva aluzija na koga je mislio kada je tvrdio da se će se, po dogovoru, inicijativa za nepoverenje Vlade opet formalizovati.

Kad ste već toliko opterećeni brigom da je neko vezan za fotelju, imate priliku da javno demonstrirate kako vi niste time opterećeni, tako što ćemo vratiti mandat, a zatim i na izborima konsultovati građane Crne Gore. No, vaša nastojanja da radije izvršite ustavni puč, zapravo govori da ste apsolutno svesni šta građani misle o vašoj avangardnoj ulozi”, navodi se u saopštenju Kabineta premijera.

16:01
Vanredno zaseda Vlada

Vlada Crne Gore na elektronskoj sednici, koja je u toku, odlučuje o predlogu za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, saznaju “Vijesti”.

Na dnevnom redu se navodi da je predlog odluke o skraćenju mandata parlamentu dostavio premijer Zdravko Krivokapić.

15:51
Sukob saopštenjima Demokrata i GP URA
15:42
“Manjinska vlada bila bi igračka DPS-a i mafije”

“Niko danas nema dilemu da bi manjinska vlada bila samo kratkotrajna igračka DPS-a i mafije, i da je njeno stvaranje plod najjasnije političke korupcije. Međutim, neka se izdajnici ne nadaju; neće im poći za rukom.

Sprečili smo pokušaj izbora Tužilačkog saveta po meri crnogorske mafije i obezbedili nezavisan Tužilački savet, zbog čega sad izdajnici ruše Vladu kako bi spasili nosioce organizovanog kriminala i korupcije”, navodi se u reagovanju Demokrata Crne Gore na izjave poslanice GP URA Jovane Marović.

Demokrate Crne Gore ističu da je i njoj jasno da im je u celoj priči izdaje volje građana Crne Gore i spasavanja mafije, ostalo samo da se služe lažima.

Kako dodaju, “niko danas nije lud da poveruje u priču ljudi, koji niti imaju poverenje, niti su navikli da račune polažu građanima, da će se na podršci kriminogenog DPS-a graditi vladavina prava, reforme sudstva i tužilaštva, postizati pravedni epilozi brojnih kriminalnih i korupcionaških afera DPS-a, doneti i sprovoditi Zakon o poreklu imovine”.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *