UŽIVO Jarinje: Počelo oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova

139

Radio-televizija Srbije javlja da je počelo oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje u iznosu od pet evra.

U blizini starog punkta Jarinje, gde su u nedelju postavljeni kontejneri i od jutros raspoređene jedinice Rosu, u obe trake puta parkirano je oko desetak kamiona, pa je saobraćaj u potpunom prekidu od punkta prema Leposaviću.

9.50 Vučić zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 10 časova hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu i Metohiji, saznaju „Novosti“.

Na stolu će biti analiza poslednjih napada na Srbe na KiM, kao i poslednja odluka o skidanju tablica sa srpskih automobila. Raspravljaće se i o otvorenoj opstrukciji i izbegavanju Prištine da primeni Briselski i sporazum iz 2011. godine, odnosno sprovođenje ovih akata samo u delu koji odgovara Albancima. Nezvanično, očekuje se i da će se razmatrati povlačenje Beograda i svih dosadašnjih dogovora, jer prištinska strana praktično nije ispunila nijednu odredbu niti obavezu.

Kako javlja RTS počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje u iznosu od pet evra.

Probne tablice traju dva meseca.

Simić: Srbi blokirali saobraćaj

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je za TV Pink da su građani sa severa uznemireni tom demonstracijom sile, ali je apelovao da ostanu uzdržani i ne nasedaju na provokacije i kršenje sporazuma o slobodi kretanja i Briselskog sporazuma.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je danas da je na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje raspoređeno više od 20 vozila specijalnih jedinica kosovske policije.

On je za TV Pink kazao da su na tim prelazima raspoređena većinom blindirana vozila i da pripadnici jedinice ROSU nose „duge cevi“.

„Građani na severu Kosova su uznemireni ovom demonstracijom sile. Predsedništvo Srpske liste je jutros zasedalo i pozvalo gradjane da ne nasedaju na provokacije jer Priština želi destabilizaciju prilika“, kazao je Simić.

Dodao je da su građani „besni“ i da su se u velikom broju uputili ka prelazima Jarinje i Brnjak.

„Srbi su sa oko 300 vozila na Jarinju i sa više od 100 vozila na Brnjaku blokirali saobraćaj u obe trake“, kazao je potpredsednik Srpske liste.

Navodeći da je akcija Prištine povezana sa najavom oduzimanja srpskih tablica sa oznakama gradova sa severa Kosova, Simić je ocenio da je namera prištinskih vlasti da Srbima na Kosovu i Metohiji onemogući slobodu kretanja.

„Ovo je brutalno kršenje Briselskog sporazuma, ali se nadam da ćemo naći političko rešenje“, kazao je Simić.

Kosovska policijska služba (KPS) obavestila je srpsku policiju da će tablice vozila sa oznakama sa severa Kosova biti oduzimane, prenela je jutros Radio televizija Srbije (RTS).

RTS je preneo i da je kosovska policija najavila da će vozila koja imaju tablice sa oznakama iz centralne Srbije morati da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje.

Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *