UŽIVO Kabul pao; talibani će preuzeti vladu za 48 sati; predsjednik napustio zemlju

135

Talibani su započeli ofanzivu na Kabul, nakon što su opkolili glavni grad Avganistana, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje.

Militanti su preuzeli kontrolu nad Univerzitetom Kabul, koji se nalazi na zapadu avganistanske prestonice.

Prema njegovim rečima, teroristi su čak podigli svoje zastave na jednom od gradskih područja nedaleko od univerziteta.

Televizija “Al Arabija” javila je da su talibani saopštili da će svima koji to žele obezbediti mogućnost da napuste Kabul.

Neposredno pre nego što su talibani ušli u Kabul, granični prelaz Torkham sa Pakistanom, poslednji položaj koji je još uvek pod kontrolom avganistanske vlade, pripao je terorističkoj grupi. Tako pobunjenici sada kontrolišu sve granične prelaze u Avganistanu.

CNN: Talibani mirno ušli u Kabul

Talibani su mirno ušli u Kabul, javio je izveštač CNN iz glavnog grada Avganistana. Kako je naveo, ponegde se čula pucnjava, ali nema izveštaja o uličnim borbama niti o koncentrisanju avganistanskih snaga bezbednosti kako bi sprečile njihov ulazak. Istovremeno, Rojters javlja da su talibani ušli u predsedničku palatu u Kabulu.

Talibani: Neće biti tranzicione vlade u Avganistanu

Dva talibanska zvaničnika izjavila su danas za Rojters da nehe biti tranzicione vlade u Avganistanu i da oni očekuju da im se potpuno preda vlast.

Predsednik države Ašraf Gani napustio je Avganistan nakon što su talibanski borci danas ušli u glavni grad Kabul, čime je otvoren put ka njihovom povratku na vlast posle dve decenije otkako su ih SAD i saveznici oterali, preneo je Rojters.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Avganistana Abdul Satal Mirzakaval rekao je ranije da će vlast biti predata tranzicionoj administraciji.

40 ranjenih u borbama

Bolnica u Kabulu javila je da je najmanje 40 osoba ranjeno u borbama koje su se vodile u predgrađu Kabula.

RIA: Gani pristao da podnese ostavku

Avganistanski predsednik Ašraf Gani pristao je da podnese ostavku, javila je agencija RIA Novosti. Prema rečima sagovornika agencije, Gani je obrazložio tu odluku time da su, kako je naveo, borbe u Kabulu nemoguće.

Prethodno je visoki zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana izjavio da je Gani napustio Kabul i uputio se u Tadžikistan, preneo je Rojters.

Abdulah Abdulah, predsednik Visokog saveta za nacionalno pomirenje, objavio je na Fejsbuku video snimak koji potvrđuje da je Gani napustio zemlju.

Abdulah je zatražio da građani ostanu mirni i da avganistanske snage bezbednosti sarađuju u osiguravanju bezbednosti.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *