UŽIVO “Kijev će biti napadnut za 30-60 minuta”; Oborena dva aviona?; “NATO će pomoći”

254

Situacija u Ukrajini se ne smiruje.

Iako međunarodni zvaničnici pozivaju na pregovore, borbe ne prestaju, stradalih je sve više, a ukrajinski metro u potpunosti je preuzeo funkciju skloništa.

Bliski saradnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog tvrdi da je zaustavljeno napredovanje ruskih snaga ka Kijevu i da je oko 3.500 ruskih vojnika ubijeno ili povređeno u dosadasnjim borbama u Ukrajini, javlja Rojters.

“Napadamo neprijatelja oko Kijeva i za sada smo zaustavili njihovo napredovanje”, izjavio je savetnik predsednika Zelenskog Oleksij Arestovič.

Sve najnovije informacije u vezi sa situacijom u Ukrajini pratite LIVE u blogu B92.net i temi Istočni front.

Ključni događaji danas:

    • Zelenski je demantovao da je napustio Kijev, javio se više puta i ljude pozvao na otpor.

 

    • Vode se borbe na ulicama Kijeva, ali i u brojnim drugim gradovima.

 

    • Ukrajinske vlasti tvrde da uspešno odolevaju svim ruskim napadima, Rusi tvrde da su zauzeli Mariupolj.

 

  • U Kijevu je pogođena stambena zgrada.

Zelenski moli švajcarskog kolegu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zamolio je svog švajcarskog kolegu, predsednika Ignacija Kasisa da deluje kao neutralni posrednik između Ukrajine i Rusije i pomogne u postizanju primirja između dve zemlje, objavio je danas ugledni švajcarski dnevni list ”Tages angajcer”

List navodi da je zahtev švajcarskom predsedniku Ignasiju Kasisu upućen u susret predstojećeg sastanka Saveta za ljudska prava u Ženevi koji počinje u ponedeljak, a na kojem bi u utorak trebalo da prisustvuje ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenosi AP.

U izveštaju, koji nije odmah potvrdilo švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova koje takođe vodi Kasis, navodi se švajcarsko iskustvo u posredovanju, posebno napori koje je uložila Švajcarska nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad Krimom 2014. godine.

Portparol ministarstva Andreas Heler rekao je Asošiejted presu kasno u subotu da ne može odmah da potvrdi da li je bilo takve komunikacije između dva predsednika, ali je rekao da je Švajcarska spremna da ponudi svoje “dobre usluge” za svaku takvu inicijativu.

00:22

Raketirano skladište nafte u Vasilkovu, gust dim prekriva nebo – potvrdila gradonačelnica

00:09

Blizina Kijeva nakon velike eksplozije; nejasno je šta gori

00:08

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *