UŽIVO Kijev odbio; Rusija spremna; Belorusija kreće u napad?; Pogođeni autobusi; “Bombe padaju”

Rat u Ukrajini ušao je u dvadeset i šesti dan. Najavljena je evakuacija civila iz Marijupolja humanitarnim koridorima, koji će voditi na istok i zapad.

Ukrajina odbacila predlog Moskve da ukrajinski vojnici polože oružje u zamenu za bezbedan izlazak. Gotovo četvrtina stanovništva Ukrajine napustila je domove, saopštio je UNHCR.

Kijev odbio

Kijevski režim odbija predlog Rusije da položi oružje u Mariupolju, militanti su počeli da se preoblače u civilnu odeću i napuštaju grad preko humanitarnih koridora, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.
20:48

Greškom objavljen stvaran broj ubijenih ruskih vojnika?

Image

Pogođeni autobusi sa civilima, ranjena deca

Guverner ukrajinskog regiona Zaporožja Oleksandr Staruh izjavio je danas da su autobusi koji su evakuisali civile sa linije fronta pogođeni granatom i da je četvoro dece ranjeno u odvojenim incidentima.

“Četvoro dece je prebačeno u bolnicu”, naveo je Staruh u onlajn objavi, preneo je Rojters.

On je okrivio ruske snage za napad, iako Moskva negira da u Ukrajini gađa civile.

20:29

Rusija spremna

Rusija je Crvenom krstu prosledila podatke o više od 500 zarobljenih Ukrajinaca koje je spremna da razmeni za zarobljene Ruse, izjavila je danas ruska komesarka za ljudska prava Tatjana Moskalkova.

Rusija je spremna da ih zameni za Ruse koje je zarobila Ukrajina, rekla je Moskalkova, kako je javio Interfaks, a preneo Rojters.

Rusija je 24. februara započela, kako je Moskva naziva, specijalnu vojnu operaciju s ciljem denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine.

UN će još jednom pozvati Rusiju da prekine operaciju u Ukrajini

Generalna skupština Ujedinjenih nacija mogla bi ove sedmice da glasa o rezoluciji kojom se Rusija još jednom poziva da prekine svoju vojnu operaciju u Ukrajini, javio je danas AP.

Konacni nacrt rezolucije poslat je Generalnoj skupštini, a diplomate su, pod uslovom da ne budu imenovane, kazale da bi glasanje moglo da se održi već u sredu.

Rezolucija ponavlja zahtev 193-članog svetskog tela od 2. marta da Rusija prekine svoju vojnu operaciju u Ukrajini, povuče sve svoje trupe i zahteva zaštitu svih civila i infrastrukture neophodne za njihov opstanak.

20:27

Na poljsko-beloruskoj granici sukob aktivista i kamiondžija

Ogorčeni vozači kamiona sukobili su se sa grupom aktivista na poljsko-beloruskom graničnom prelazu koji traže zabranu trgovine Poljske sa Rusijom i Belorusijom.

Demonstranti su vikali na vozače kamiona “Sramota” i “Rusija ubija decu”, prenosi agencija AP.

Držali su natpise: “Vaš posao nas ubija” i “Ako trgujete sa Rusijom, sponzorišete rat.”

20:26

Amerika zahteva od Moskve

Američki Stejt department potvrdio je danas da je održan sastanak između američkog ambasadora Džona Salivena i ruske vlade, tokom kojeg je Saliven zahtevao od Moskve da poštuje međunarodno pravo i pozvao na pravo na konzularni pristup američkim državljanima koji su zatočeni u Rusiji.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je novinarima da je potpuno neprihvatljivo da je SAD uskraćen konzularni pristup zatočenim američkim državljanima u Rusiji, preneo je Rojters.

Poljska se sprema za mogući napad Rusije na njihovu zemlju, izjavio je ambasador Ukrajine u Poljskoj Andrij Deščica.

Ministri se složili

Ministri spoljnih poslova EU složili su se na sastanku u Briselu da povećavaju finansiranje vojne pomoći Ukrajini za 500 miliona evra, do ukupno milijardu evra, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj nakon sastanka.

“Sa zadovoljstvom vas obaveštavam da smo postigli politički dogovor o dodeli sledeće tranše od 500 miliona evra”, rekao je on.

19:42

NATO zabrinut – Belorusija kreće u napad?

Belorusija bi uskoro mogla da se pridruži ruskoj operaciji u Ukrajini, što bi takođe moglo da omogući Moskvi da postavi nuklearno oružje na svojoj teritoriji, izjavio je visoki zvaničnik NATO-a koji je anonimno govorio, prenosi Gardijan.

Dotični zvaničnik tvrdi da je NATO veoma zabrinut zbog ovakvog razvoja događaja.

19:36

Kličko: Duži policijski čas u Kijevu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko najavio je da se u glavnom gradu Ukrajine uvodi novi, duži policijski čas jer vlasti očekuju da ruske snage nastave sa granatiranjem. Kličko je ranije danas najavio “produženi policijski čas” u Kijevu od 20 časova do sedam sati u sredu ujutru, prenosi agencija Rojters.

“Razlog uvođenja policijskog časa povezan je sa verovatnoćom novog granatiranja”, rekao je Kličko, prenosi agencija Rojters.

B92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.