UŽIVO Prve žrtve na granici – ubijeni Grci; Oglasili se Putin i Lavrov. Napetosti između Ukrajine i Rusije se ne smiruju. Stižu nova upozorenja i povlačenja iz ove zemlje.

133

Napetosti između Ukrajine i Rusije se ne smiruju. Stižu nova upozorenja i povlačenja iz ove zemlje.

Napetosti rastu nedeljama, a Vašington upozorava da se boji skorašnje invazije i da je više od 100.000 ruskih vojnika blizu ukrajinske granice.

Brojne zemlje poslale su pozive svojim građanima da napuste Ukrajinu. Sada je to učinila i Srbija. “Preporučujemo da državljani Republike Srbije koji planiraju putovanje u Ukrajinu da razmotre odlaganje putovanja”, objavljeno je na internet stranici MSP-a.

Moskva: Varšava raspiruje neprijateljstvo prema Rusiji

Rusko-poljski odnosi su u nezadovoljavajućem stanju, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova uoči razgovora između ministara spoljnih poslova dve zemlje Sergeja Lavrova i Zbignjeva Raua.

“Politički dijalog je zamrznut od 2014. godine na inicijativu Varšave, a svi ključni mehanizmi bilateralne saradnje su u zastoju. Poslednji sastanak u punom formatu između ministara inostranih poslova dve zemlje održan je 2013. godine i od tada do danas održavani su samo kratki kontakti na marginama velikih međunarodnih događaja”, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije, prenosi TAS S.

U današnjem saopštenju ministarstvo ukazuje da je nemoguće graditi konstruktivne odnose sa Poljskom u situaciji kada Varšava raspiruje neprijateljstvo prema Rusiji.

“Atmosfera neprijateljstva prema Rusiji veštački se izaziva u Poljskoj od strane vlasti i masovnih medija, uz neprekidne spekulacije o ruskoj pretnji i uporednim jačanjem svojih i NATO potencijala u blizini ruskih granica”, upozorava u saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i ocenjuje da to nije atmosfera za izgradnju konstruktivnih odnosa.

16:32

Podmornica SAD zašla u vode Rusije

EPA/EFEMCSN HUNTER DAY/US NAVY HANDOUT
EPA/EFEMCSN HUNTER DAY/US NAVY HANDOUT
Podmornica za koju verujemo da je američka, zašla je u vode Ruske Federacije na dubinu veću od četiri kilometara i gotovo tri sata je trajalo njeno proterivanje odatle, pritom iz tri navrata, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa predsednikom Vladimirom Putinom.

“Zahvaljujući radu grupe Tihookeanske flote, tokom izvođenja jedne od vežbi u području Kurilskih ostrva, ostrvu Iturup, otkrili smo podmornicu, najverovatnije američku. Usled gotovo tročasovnih akcija ona je proterana sa teritorije ruskih voda, u koje je zašla prilično duboko za standarde ostrva – više od četiri kilometra”, objasnio je Šojgu.

Ruska flota je tri puta preduzela specijalne akcije kako bi proterala stranu podmornicu sa Kurila, kaže Šojgu.

S tim u vezi, on je naglasio da je američka aktivnost na Istoku nejasna i neosnovana.

Sa svoje strane, Putin je zatražio od Šojgua da da ga izvesti o napretku različitih vežbi ruskih Oružanih snaga.

Prema rečima ministra, ruske vojne vežbe se održavaju u gotovo svim flotama i vojnim okruzima, a neke od njih se privode kraju.

15:56

Oko 300 Srba se nalazi u Ukrajini, neki već napustili zemlju

Oko 300 državljana Srbije nalazi se trenutno u Ukrajini, od čega u Kijevu oko 100, a neki su već napustili tu zemlju, kaže ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović.

Jovanović za Tanjug kaže da je Ambasada u Kijevu odmah prenela preporuku Ministarstva spoljnih poslova gradjanima Srbije u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države.

15:34

Poginuli Grci

Grčko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su dva Grka poginula, a još dva teško povređeni u incidentu sa ukrajinskim vojnicima u blizini linije razgraničenja sa proruskim snagama.

Ministarstvo navodi da su tri ukrajinska vojnika odgovorna za smrt i povrede četvorice Grka u selu Hranitneu blizu linije razgraničenja, preneo je Rojters.

Takođe se navodi da je incident izbio nakon što su se grčki i ukrajinski vojnici posvađali iz “beznačajnog razloga”. U saopštenju nije navedeno šta su Grci radili u toj oblasti, ali je zvaničnik grčkog ministarstva rekao da incident nema nikakve veze sa trenutnim sukobom u regionu.

Ukrajinske vlasti nisu odgovorile na Rojtersov zahtev za komentar.

15:18

Duma: Poslanici traže priznavanje dva otcepljena regiona Ukrajine

Ruska Duma trebalo bi kasnije danas da raspravlja o predlogu poslanika vladajuće partije Jedinstvena Rusija o priznavanju nezavisnosti otcepljenim regionima na istoku Ukrajine.

Poslanici su, naime, kako se navodi u bazi podataka donjeg doma ruskog parlamenta, pripremili nacrt rezolucije kojim o toj temi traže mišljenje ministarstva spoljnih poslova.

Konačna rezolucija bi posle usvajanja u parlamentu bila poslata predsedniku Vladimiru Putinu, prenosi Rojters.

14:25

Putin: Širenje Nato na istok beskonačno i opasno

Širenje NATO-a na istok na račun postsovjetskih republika, uključujući Ukrajinu, je beskonačno i veoma opasno, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.
Putin je na početku razgovora sa Lavrovim rekao da Ministarstvo spoljnih poslova treba da iznese svoje stavove o odgovorima koje je Rusija dobila na predloge upućene američkim kolegama u Vašingtonu i kolegama iz Severnoatlantske alijanse u Briselu.
„Znam da je takva analiza urađena, radili ste i sa kolegama iz drugih resora i ministarstava i, naravno, voleo bih da čujem vašu analizu i vaše predloge u vezi sa reakcijom na odgovore dobijene iz Vašingtona i Brisela“, dodao je šef države.
B92Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *