UŽIVO- RAT U UKRAJINI BUKTI VEĆ 17 DANA: Zelenski: Rusi kidnapovali gradonačelnika Melitopolja! Ovo je nova faza terora!

189

Rat u Ukrajini traje već 17 dana a od ranog jutra oglasile su se sirene u većim gradovima.

Ključni događaji

  • Granatiran Dnjepar
  • Sirene od ranog jutra u većim gradovima
  • Ukrajinci pustili snimak uništenja ruskih snaga iz vazduha
  • Gore dva skladišta nafte u regionu Kijeva
  • Pentagon: Nema dokaza da je vojska Belorusije ušla u UKrajinu

10.15 – Zelenski:

Rusi kidnapovali gradonačelnika Melitopolja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je danas Rusiju za kidnapovanje gradonačelnika Melitopolja ocenjujući da je reč o “novoj etapi terora”.

“Oni su prešli u novu fazu terora, u kojoj pokušavaju da fizički likvidiraju predstavnike zakonitih lokalnih vlasti Ukrajine”, rekao je Zelenski.

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kiril Timošenko objavio je snimak na kojem se vidi kako naoružani ljudi nose gradonačelnika Ivana Fedorova preko trga. Ruske snage su 26. februara zauzele Melitopolj koji ima 150.000 stanovnika.

Tužilaštvo Narodne Republike Lugansk, pobunjeničkog regiona na istoku Ukrajine čiju je nazavisnost priznala Moskva, optužilo je Fedorova na svom sajtu za “terorističke aktivnosti”.

9.50 – Rusija: Onesposobili smo glavni radarski centra Ukrajinske vojske

Ruska vojska je oružjem dalekog dometa onesposobila glavni radarsko-obaveštajni centar Oružanih snaga Ukrajine, rekao je danas portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

“Ujutro 12. marta, visokoprecizno oružje velikog dometa pogodilo je vojnu infrastrukturu Ukrajine. Onesposobljeni su vojni aerodrom u Vasilljkovu i glavni centar radio i radio obaveštajne službe Oružanih snaga Ukrajine u Brovarima”, rekao je on.

Ruska vojska je, kako je tvrdi, oborila i pet ukrajinskih dronova, prenela je agencija RIA Novosti Konašenkov je rekao da su ruske snage onesposobile ukupno 3.491 objekat ukrajinske vojne infrastrukture, uništeno je 1.127 tenkova i drugih oklopnih vozila, 115 višecevnih raketnih bacača, 423 topa poljske artiljerije i minobacača, 934 specijalnih vozila, 123 bespilotne letelice.

9.32 – Mikolajev: Ukrajinci optužili Ruse za granatiranje onkološke bolnice

Ukrajinski zvaničnici optužili su Rusiju da je granatiranjem iz teške artiljerije oštetila onkološku bolnicu i nekoliko stambenih zgrada u južnom gradu Mikolajevu.

Načelnik bolnice Maksim Beznosenko rekao je da je nekoliko stotina pacijenata bilo u bolnici tokom napada, ali da niko nije stradao. U napadu je oštećena zgrada i razbijeni su prozori.

Ruske snage pojačale su napade na Mikolajev, koji se nalazi 470 kilometara južno od Kijeva, u pokušaju da opkole grad.

9.11 – Gore dva skladišta nafte u regionu Kijeva

Dva skladišta nafte u blizini Kijeva zapaljena nakon ruskih napada, javlajju lokalni mediji.

Jedno skladište je pogođeno u gradu Vasilkivu, 36 kilometara južno od glavnog grada, a drugo je pogođeno u selu Krijačkiju, navodi Kijev Independent.

8.40 – U Sumiju se otvaraju himanitarni korodori

U Sumiju na severoistoku Ukrajine otvaraju se humanitarni koridori, rekli su iz regionalne vojne uprave u objavi na Telegramu. S otvaranjem su počeli u 09:00 po lokalnom vremenu (08:00 po našem).

Svi konvoji, kako se navodi, idu prema Poltavi, vozila kreću sa šest lokacija, a očekuje se da će stići između 13 i 14 sati.

8.19 – Ukrajinci pustili snimak uništenja ruskih snaga iz vazduha

Ukrajinsko ministarstvo obrane jutros je objavilo snimak uz napomenu da su “neprijateljske snage na putu za Kijev uništene vazdušnim napadom”.

“Neprijateljska kontrolna tačka u smeru Kijeva je uništena. Naše vazdušne snage rade”, napisali su u opisu snimka.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *