UŽIVO: Rusi napadaju Černobilj, možda je oštećeno skladište nuklearnog otpada; Zelenski: Ovo je objava rata cijeloj Evropi

207

Rusija je napala Ukrajinu, gađa ukrajinsku vojnu infrastrukturu, protivvazdušnu odbranu i vazdušne snage preciznim oružjem i ne napada ukrajinske gradove, objavila je ruska novinska agencija RIA citirajući rusko ministarstvo odbrane.

Kijev je prethodno naveo da je Moskva pokrenula sveobuhvatni napad na Ukrajinu, s vojnim zapovjedničkim centrima u brojnim gradovima pogođenim projektilima.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je oružanim snagama da izvedu specijalnu operaciju u Donbasu usmjerenu na odbranu naroda u Donjecku i Luganjsku, javljaju ruski mediji. Putin je upozorio “sve koji razmišljaju da se miješaju da će se suočiti sa posljedicama”.

16.43

Predsjedavajući OEBS-a, ministar vanjskih poslova Poljske Zbigniew Rau i generalna sekretarka OEBS-a Helga Maria Schmid osudili su pokretanje vojne operacije predsjednika Putina u Ukrajini.

“Oštro osuđujemo vojnu akciju Rusije protiv Ukrajine. Ovaj napad na Ukrajinu dovodi živote miliona ljudi u ozbiljnu opasnost i predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i obaveza Rusije. Pozivamo na hitan prekid svih vojnih aktivnosti“, naveli su oni.

16.30

 

16.25

Evropska komisija poručila je, komentarišući napad Rusije nad Ukrajinom, da je u pitanju stabilnost Evrope i čitavog međunarodnog poretka.

“Odgovarićemo masovnim i ciljanim sankcijama koje ćemo predstaviti evropskim liderima na odobrenje”, najavljeno je na presu EK.

Kako su dodali, EU i NATO će blisko sarađivali, a “ova kriza će nas još više zbližiti”

 

16.12- Lavrov: Mi smo spremni na dijalog

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kaže da će Rusija uvijek biti spremna za dijalog.

“Nažalost, naši zapadni prijatelji ne poštuju međunarodno pravo, pokušavajući ga uništiti. Imali smo intenzivne i detaljne razgovore s našim američkim kolegama, s drugim članicama NATO-a. Nadamo se da još postoji šansa za povratak međunarodnom pravu i međunarodnim obvezama”, kaže Lavrov, prenosi državna novinska agencija RIA Novosti.

16.04- Ruske snage pred Černobiljom, možda je oštećeno skladište nukeralnog otpada

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je objavio da ruske snage napadaju na područje Černobilja.

“Ruske okupacijske snage pokušavaju osvojiti nuklearnu elektranu u Černobilju. Naši branitelji daju svoje živote kako se tragedija iz 1986. ne bi ponovila. Prijavio sam to švedskom premijeru. Ovo je objava rata cijeloj Evropi” napisao je Zelenski na Twitteru.

 

U Černobilju je, podsjetimo, 1986. došlo do eksplozije nuklearnog reaktora.  Taj incident smatra se najvećom nuklearnom katastrofom u istoriji.

16.01

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić osudio je ratne pohode Rusije prema Ukrajini.

15.59

Poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić, prokomentarisao je reakcije političkih subjekata u Crnoj Gori povodom napada Rusije na Ukrajinu.

Šta je kazao pročitajte.

15.55 -Litvanija proglasila vanredno stanje

Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda proglasio je vanredno stanje u zemlji, članici Evropske unije i NATO-a, u svjetlu ruskog napada na Ukrajinu.

Odluku mora odobriti i litvanski parlament koji je za danas zakazao vanrednu sjednicu, ali to je formalnost.

“U svjetlu tih okolnosti moramo poduzeti pravne mjere kako bismo povećali našu bezbjednost”, rekao je Nauseda nakon sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Vanredno stanje omogućiće vlastima da mogu zaustavljati i pretraživati ljude i vozila na granici.

Litvanija dijeli granicu s ruskom enklavom Kalinjingradom i s Bjelorusijom.

“Litvanija je sigurna jer je članica NATO-a od 2004.”, rekao je Nauseda.

15.52 -Potvrđeno: Ukrajinci kod Kijeva srušili ruski helikopter

Društvenim mrežama širi se fotografija srušenog ruskog helikoptera, koji je pao tokom borbi za aerodrom Hostomel nedaleko od Kijeva. BBC je potvrdio da je video autentičan, iako je izvor fotografije nepoznat.

Foto: nepoznato

Načelnik ukrajinske vojske, general Valerij Žaluznij potvrdio je da traju borbe za kontrolu aerodroma, javlja Retuers. CNN je objavio da je aerodrom već pao i da ga kontrolišu ruske snage.

Hostomel je najvažnija ukrajinska vazdušna luka za prevoz tereta, ujedno i ključna vojna vazdušna baza. Na Hostomelu se nalazi i najveći transportni avion na svijetu – Mrija.

15.34

Jutrošnji napad na Ukrajinu potpuno je očekivan, a sve što je rađeno proteklih osam godina nagovještavalo je taj ishod, ocijenio je istoričar Adnan Prekić, u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

Cdm.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *