UŽIVO Snažna eksplozija; Poginuli civili; Rusija ima “plan B”; Uvedene sankcije

135

Eskalacija neprijateljstava u Donbasu počela je 17. februara, kada je ukrajinska vojska počela da granatira pozicije Donjecke i Luganske narodne republike.

Vlasti DNR i LNR su proglasili evakucaiju stanovništva na teritoriju Rusije, nakon čega je uvedena opšta mobilizacija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim je priznata njihova nezavisnost.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da su SAD spremne na dodatni angažman bez obzira na to što se dogodi u Ukrajini.

“Spremni smo na dodatni angažman s Rusijom i našim saveznicima i partnerima kako bismo poboljšali stabilnost i sigurnost u celoj Evropi. Spremni smo da odgovorimo odlučno na ruski napad na Ukrajinu, koji još postoji kao mogućnost. Svih ovih nedelja i meseci, to je bio naš pristup svemu i ostaje naš pristup”, naglasio je Bajden.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da će Rusija razgovarati sa vladama odvojenih teritorija, te da će odnos biti napravljen nakon pregovora.

“To će u budućnosti biti napravljeno”, rekao je on.

Putinov plan

Državni sekretar SAD Entoni Blinken, na konferenciji za medije s ukrajinskim ministrom inostranih poslova Dmitrom Kulebom, poručio je da je invazija Ukrajine “sve vreme bila plan” ruskog predsednika Vladimira Putina, nazvavši situaciju “kreiranom krizom”.
07:47

Kanada uvodi niz ekonomskih sankcija Rusiji

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je niz ekonomskih sankcija Rusiji “dok se ne obnovi teritorijalni integritet Ukrajine”.

Kanada će zabraniti svojim državljanima da obavljaju bilo kakve inostrane transakcije sa proruskim separatističkim teritorijama Luganjska i Donjecka na istoku Ukrajine, uvešće sankcije ruskim poslanicima koji su glasali za “nezakonitu odluku o priznavanju tih teritorija” i zabraniće Kanađanima da učestvuje u kupovini ruskog duga, izjavio je kasno sinoć Trudo.

07:31

“Plan B”

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je da postoji “plan B” u slučaju pogoršanja situacije u Donbasu.

Ministarstvo je spremno je da odgovori na sve promene situacije u Donbasu, izjavio je vršilac dužnosti načelnika resora Aleksandar Čuprijan.

07:29

Amerika veruje da će Srbija stati rame uz rame sa EU

SAD veruju da će Srbija stajati rame uz rame sa Evropskom unijom u poštovanju međunarodnog prava da bi se štitili mir, prosperitet i stabilnost širom regiona.
B92Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *