UŽIVO “Ukrajina je na ivici”; Snažne eksplozije u Kijevu; Ponovo granatiran Donjeck; Sukob Rusije i Japana

Rat u Ukrajini traje već dvadeset sedam dana, a prema podacima Ujedinjenih nacija od početka konflikta poginulo je 925 civila.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara. Rusija tvrdi da je u Donbasu vršen genocid nad civilima ruske nacionalnosti i da je u pitanju “specijalna vojna operacija” sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da bi kompromis u pregovorima između Ukrajine i Rusije, koji bi se ticao bezbednosnih garancija, Donbasa i Krima, zavisio od građana Ukrajine – o tome bi se odlučivalo na referendumu.

Zelenski ponovo pozvao na uvođenje zone zabranjenog leta

Na zvaničnom kanalu ukrajinskog predsednika podeljene su slike ratom opustošenih gradova Ukrajine i ponovo je apelovano na Zapad da uvede zonu zabranjenog leta iznad Ukrajine.

Šahovski velemajstor suspendovan zbog podrške Rusiji

Međunarodna šahovska federacija (FIDE) suspendovala je šahovskog velemajstora Sergeja Karjakina na šest meseci zbog toga što je izrazio podršku ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini.

FIDE je tvrdila da je Sergej prekršio Etički kodeks i da su njegove izjave “dovele do značajnog broja reakcija na društvenim mrežama i drugde, u velikoj meri negativnih prema izrečenim mišljenjima”, te stoga predstavljaju “pretnju po reputaciju šaha”.

Karjakin, koji je sa 12 godina postao jedan od najmlađih šahovskih velemajstora na svetu, osudio je tu odluku rekavši: “Sve sportske selekcije su pogažene, pogažen je osnovni princip da je sport van politike”.

14:57

Bivši logoraš nacističkih logora smrti Boris Romačenko ubijen u bombardovanju

U Rusiji do 15 godina zatvora za lažne vesti o ruskim državnim organima u inostranstvu
Ruska Državna Duma usvojila je danas zakon kojim će se ubuduće za lažne vesti (fejk) o radu ruskih državnih organa u inostranstvu kažnjavati zatvorom do 15 godina. Duma je jednoglasno, u sva tri čitanja, usvojila taj zakon o krivičnoj odgovornosti, a kazna je analogna onoj za širenje lažnih informacija o ruskoj armiji.

“Javno širenje očigledno lažnih informacija kao istinitih o vršenju ovlašćenja državnih organa Ruske federacije u inostranstvu u cilju zaštite interesa Rusije i njenih građana, podržavanja međunarodnog mira i bezbednosti, preti novčana kazna ili zatvor do tri godine”, navodi se u zakonu.

Ista dejstva, uz korišćenje službenog položaja, ili grupe lica, iz koristi ili po “motivima političke, ideološke rasne, nacionalne ili religiozne mržnje” biće kažnjavane novčanom kaznom ili zatvorom do deset godina zatvora. U slučaju teških posledica, kazna će iznositi od 10 do 15 godina zatvora, predviđeno je zakonom. U Srbiji pored Ambasade Ruske Federacije, radi i državno Rossotrudničestvo, kao i državna ruska medijska kompanija Sputnik.

14:50

Holandija zamrzla 400 miliona evra na računima povezanim s Rusijom

Holandska vlada je zamrzla skoro 400 miliona evra (440 miliona dolara) sredstava na računima povezanih sa Rusima koji su na meti sankcija zbog napada Moskve na Ukrajinu. Ministarka finansija Holandije, Sihrid Kah, otkrila je najnovije podatke o sredstvima zamrznutim na računima u današnjem dopisu upućenom parlamentu, prenosi AP.
B92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.