UŽIVO Ukrajina: Rusi u velikim problemima, Zelenski: Zapad previše igra ping-pong s nama, spremni razgovarati o neutralnosti

U toku je 33. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je juče da je spreman na pregovore o neutralnom statusu Ukrajine, kao i o njenom nenuklearnom statusu, ali samo uz bezbjednosne garancije. Bilo kakav dogovr bi, kaže, morao da bude potvrđen na referendumu. Detalje pratite uživo na CdM-u.

08.22 – Ukrajina spremna razgovarati o neutralnosti

Ukrajina je spremna razgovarati o neutralnosti u sklopu mirovnog sporazuma s Rusijom, ali za to treba garancija treće strane i potvrda na referendumu, izjavio je predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinski predsjednik to je kazao u 90-minutnom obraćanju ruskim novinarima videopozivom, a nešto ranije ruska agencija za nadzor medija upozorila je ruske medije da se suzdrže od prenošenja intervjua, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Zelenski je govorio ruskim jezikom, kao što je radio i ranije, kada je govorio za rusku publiku.

Ruska invazija izazvala je razaranje gradova u Ukrajini, a pričinjena šteta ruskim napadima gora je od razaranja koje su Rusi počinili ratovima u Čečeniji, kazao je.

“Sigurnosne garancije i neutralnost, nenuklearni status države. Mi smo spremni na to. O toj tački pregovora se razgovara, temeljito. Ali, ne želim da to bude još jedan od dokumenata u stilu memoranduma iz Budimpešte”, rekao je, aludirajući na sporazume koje je Rusija potpisala 1994. godine, garantirajući cjelovitosti i bezbjednost triju bivših sovjetskih republika, među kojima je Ukrajina, ako se one odreknu nuklearnog oružja naslijeđenog iz Sovjetskog saveza.

Zelenski je odbio razgovarati o drugim ruskim zahtjevima kao što je demilitarizacija Ukrajine.

“Nikakav mirovni sporazum neće biti moguć bez prekida vatre i povlačenja vojske”, rekao je Zelenski.

07.15- Ukrajina: Kupola Černobilja bi mogla biti oštećena

VIsoka ukrajinska zvaničnica optužila je Rusiju za “neodgovorno djelovanje” u blizini okupirane černobiljske nuklearne elektrane i pozvala je Ujedinjene nacije da pošalju misiju koja bi procijenila opasnost.

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk upozorila je da ruske snage militarizuju zonu isključenja oko elektrane, te da prevoze velike količine starog i loše održavanog oružja zbog čega bi moglo doći do oštećenja zaštitne kupole podignute oko reaktora broj četiri koji je eksplodirao 1986. godine.

Ruske snage sprječavaju vatrogasce da stave pod kontrolu brojne požare na tom području.

“Kada je riječ o nuklearnoj bezbjednosti, neodgovorno i neprofesionalno djelovanje ruskih vojnika predstavlja ozbiljnu prijetnju ne samo Ukrajini, nego stotinama miliona Evropljana”, napisala je Vereščuk na profilu na Telegramu.

“Zato tražimo da Savjet bezbjednosti UN-a prihvati hitne mjere demilitarizacije zone isključenja oko černobiljske elektrane i da pošalje posebnu misiju kako bi se uklonila opasnost od ponavljanja černobiljske nesreće koja bi bila rezultat djelovanja ruskih okupacijskih snaga”, dodala je ona.

07.00 – Zelenski: Zapad nema dovoljno hrabrosti, previše igra ping-pong s Ukrajinom

Dok njegova zemlja i dalje sprječava rusku invaziju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Zapad za nedostatak hrabrosti.

U novom video obraćanju, Zelenski je zatražio borbene avione i tenkove kako bi pojačao napore svojih vojnika na terenu i prozvao Zapad da “previše igra ping-pong” s Ukrajinom, osvrćući se na “to kako i to treba da im preda avione i drugo obrambeno oružje”.

“Razgovarao sam danas s braniteljima Mariupolja. U stalnom sam kontaktu s njima. Njihova odlučnost, junaštvo i čvrstina su zapanjujući. Kad bi barem jedan odsto hrabrosti imali oni koji 31 dan razmišljaju kako predati desetine mlaznjaka i tenkova”, rekao je Zelenski.

On je saopštio i da će prioriteti Ukrajine na sljedećem ukrajinsko-ruskom krugu pregovora u Turskoj ove sedmice biti “suverenitet i teritorijalni integritet”.

“Naši prioriteti u pregovorima su poznati: suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine su nesporni. Efikasna jemstva sigurnosti su neophodna. Očito je naš cilj mir i povratak normalnom životu u našoj zemlji što je prije moguće”, dodao je on.

Zelenski je ranije upozorio da neće odustati od teritorija u mirovnim pregovorima jer je istakao da su njegove trupe zadale “snažne udarce” napadačkim snagama.

06.59– Ukrajinska vojska: Rusi u velikim problemima

Ukrajinska vojska objavila je svoj najnoviji jutarnji operativni izvještaj. Prema ukrajinskom glavnom štabu oružanih snaga, ukrajinske snage nastavljaju da sprječavaju ruske trupe da preuzmu kontrolu nad ključnim autocestama i naseljima u gradu Kijevu.

Od Donjecka i Luganska odbijeno je ukupno pet neprijateljskih napada, a ukrajinski vojnici su uništili dva tenka, borbenu mašinu pješadije i jedan automobil, stoji u izvještaju.

Raniji izvještaj, koji je objavilo ukrajinsko Ministarstvo obrane tvrdio je da je Rusija bila prisiljena da povuče trupe koje su okruživale Kijev nakon što je pretrpjela značajne gubitke.

Povlačenje je “značajno umanjilo” intenzitet ruskog napredovanja i natjeralo neke jedinice da se pregrupišu u Bjelorusiji, objavio je glavni štab oružanih snaga. Zvaničnici su dodali da vjeruju da Rusija takođe prevozi projektile Iskander u jugoistočnoj Bjelorusiji.

06. 29- Bajden kaže da ne poziva na promjenu režima u Rusiji

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da ne poziva na promjenu režima u Rusiji kada je u subotu rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin “ne može ostati na vlasti”.

“Gospodine predsjedniče, želite li da se Putin smijeni? Gospodine predsjedniče, jeste li pozivali na promjenu režima?”, upitao je novinar Bajdena dok je u nedjelju napustio crkvenu službu u Washingtonu.

“Ne”, odgovorio mu je Bajden.

CDM.ME

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.