UŽIVO Ukrajina: Stiže preokret; “Rat će trajati dok ga Rusija ne zaustavi”; Otkriven glavni cilj

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 79. dan.

Naveden glavni cilj rata

Kako prenosi RIA Novosti, Putin je cilj vojne operacije u Ukrajini nazvao “zaštitom ljudi koji su bili izloženi uznemiravanju i genocidu od strane režima u Kijevu u proteklih osam godina“.

Ministarstvo odbrane je obavestilo Putina da je vojska izvršila glavni zadatak prve etape rata – značajno je smanjila borbeni potencijal Ukrajine“.

Kao glavni cilj navedeno je “oslobođenje Donbasa“. Kremlj je na sastanku ridruživanje Švedske i Finske NATO-u nazvao “egzistencijalnom pretnjom Rusiji“.

Zamenik predsednika Saveta Bezbednost Dmitrij Medvedev je najavio da “Rusija mora biti spremna za agresivne blok akcije tokom širenja svog prisustva u blizini ruske granice“.

Šef Ministarstva industrije i trgovine Denis Manturov nazvao je “čudnim“ odlazak Simensa iz Rusije.

“Ovo je za nas veliko iznenađenje, jer je kompanija prisutna na ruskom tržištu više od 150 godina, od carske Rusije. To se uvek izjavljivalo na svim sastancima, ali nam se njihova neočekivana odluka čini prilično čudnom.”

15:25

Ukrajina od zemalja G7 traži još oružja

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas na marginama sastanka ministara spoljnih poslova zemalja grupe G-7 da je Ukrajini potrebno još naoružanja, uključujući i višecevne raketne sisteme i avione.

On je dodao da je razgovor sa njegovim kolegama iz zemalja G-7 bio “od pomoći, plodonosan, vrlo iskren i usmeren na rezultate”, i zahvalio zemljama G-7 na dosadašnjoj finansijskoj i vojnoj pomoći Ukrajini. Kuleba je rekao da je potreban jači pritisak na rusku ekonomiju putem sankcija, i da bi trebalo slediti primer Kanade i oduzeta sredstva Rusije iskoristiti za plaćanje obnove Ukrajine.

On je izjavio da Ukrajina želi da pregovara sa Rusijom kako bi se otklonila blokada snabdevanja žitaricama i postiglo političko rešenje za rat, ali da neće prihvatati ultimatume.

“Spremni smo da razgovaramo, ali smo spremni na smislene pregovore zasnovane na uzajamnom poštovanju, a ne na ultimatumima koje je Rusija bacila na sto”, rekao je Kuleba i dodao da Ukrajina od Rusije nije dobila “pozitivnu povratnu informaciju”.

Ranije danas, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Džozep Borel objavio je da EU planira da Ukrajini pruži novu finansijsku pomoć od 500 miliona evra za nabavku teškog naoružanja, i izrazio nadu da će se zemlje EU uskoro složiti oko embarga na naftu iz Rusije.

15:23

Peskov: Rusija sledi Putinove instrukcije o evakuaciji iz čeličane

Rusija polazi od predsedničkog dekreta o evakuaciji iz industrijske lokacije Azovstalj, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući navode potpredsednika ukrajinske vlade koji je rekao da je Kijev spreman da potpiše dekret o proceduri.

“Mi smo se pridržavali instrukcija koje je izdao naš predsednik (Vladimir Putin), koji je rekao da svi civili mogu slobodno da napuste fabriku u bilo kom pravcu i ona su sprovedena”, rekao je portparol Kremlja, preneo je TAS S.

Što se tiče militanata, oni takođe, mogu slobodno da izađu ako predaju oružje i prema njima će se postupati u skladu sa tim, a povređenima će biti pružena neophodna medicinska pomoć, prema uputstvima, dodao je Peskov.

“Ovo je rekao predsednik, to su uputstva vrhovnog komandanta kojih se mi pridržavamo”, rekao je Peskov.

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk izjavila je ranije danas da je Turska pristala da posreduje u pregovorima o evakuaciji pripadnika ukrajinskih snaga, pre svega teško ranjenih, iz kombinata Azovstalj u Mariupolju. Vereščuk je rekla da Ukrajina želi da bude potpisan dokument o tome kako će se tačno odvijati evakuacija iz Azovstalja i da se priprema za potpisivanje, prenosi RIA Novosti.

Dodala je da je, pre svega, reč o evakuaciji teško ranjenih, a Turska je spremna da postane posrednik u tim pregovorima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.