VAKIF NAJVEĆE DŽAMIJE U SANDŽAKU Kako je hadži Meho naplaćivao kiriju svom podstanaru

258

Hadži Mehmed Džanković rođen je 12.11.1936. u selu Vrbasiće nadomak Novog Pazara. Porodica hadži Meha brojala je sedam članova. Imao je tri brata i dvije sestre.

Voljom Uzvišenog Allaha ova porodica je ostala bez svog skrbnika još dok djeca nisu stasala i osamostalila se za život. Naime, otac mu je poginuo, nakon čega brigu i teret o porodici nastavlja hadži Meho.


U Novi Pazar se doseljava 1968. godine. Cijeli život bavio se trgovinom. Bio je dobar trgovac i od zarađenog novca kupovao je zemlju.
Hadži Meho 1995. obavlja hadž.

Pun doživljaja nakon obavljenog hadža, dirnut prizorima Mekke i Medine, odlučuje da od svog imetka sagradi džamiju i na taj način zahvali svom Gospodaru za svaku blagodat i time uljepša Novi Pazar.

Dugo je razmišljao o lokaciji džamije i konačno odabrao mjesto i 2003. otpočeo gradnju. Džamija je u sklopu objekta koji broji 2.100 metara kvadratnih, na 15 ari placa.

Za četiri godine uspijeva da otvori džamiju i tada se počinje sa namazom u njoj. Džamija je uvakufljena 07.09.2007. god.

U izgradnji džamije utrošio je oko milion eura. Bio je veliki dobrotvor, pomagao je svoju porodicu, rodbinu, učenike, studente, siromahe…

Preselio je na Ahiret 19.05.2009. Dženazu, na kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada vjernika, klanjao je glavni muftija Muamer ef. Zukorlić.
Ovih dana pojavila se interesantna priča iz njegovog života na facebook-u, pa je prenosimo, kako bi se prisjetili ovog velikog insana. Priču je objavio Haris Ibrahimović na svom profilu.

Hadži Meho i podstanar

“Hadži Mehmed (Meho), po meni dosta zapostavljena ličnost u Pazaru. Važio je za jednog od najboljih ljudi u našem gradu. Zabilježio sam neke priče o njemu. Jedna od njih koju mi je pričao njegov unuk. Kaže, izdavao on neku kuću.

Čovjek mu uredno plaćao kiriju. Jednog dana on napravio kuću i došao da se isprati sa Mehom i napusti kuću koju mu je Meho izdavao. Meho ga lijepo ispratio i vrati mu cjelokupnu kiriju koju mu je ovaj plaćao godinama, a Meho mu je sakupljao u međuvremenu.”

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1161971837174347&set=a.142932175744990

Autor: Sandžakbosna.portal
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *