Važan dan u domu Zukorlića! ELMA IZNIJELA NAJLJEPŠI JORGAN S VEZOM I PLAVOM SVILOM

393

U domu druge supruge rahmetli muftije i narodnog poslanika Skupštine Srbije Muamera Zukorlića, s kojim je izrodila četvoro djece, obilježen je važan porodični događaj.

Sva pažnja bila je usmjerena na najmlađeg člana i porodičnog mezimca koji je prekjuče zabeležio važan dan u životu koji se inače svečano obeležava u svim porodicama muslimanskih vjernika.

Riječ je o običaju koji se zove sunet ili sunećenje i koji prolaze svi dječaci ove vjeroispovijesti.

Za tu priliku svi su odeveni svečano jer je to za dječaka i njegovu porodicu veliki i svečan dan. O ovom vjerskom običaju i njegovom obeležavanju i u našim krajevima, pre svega Novom Pazaru, pre četiri godine pisala je i beogradska Politika koja je navela da se za tu priliku gradom kreću kolone okićenih automobila, a neretko se upriliči i banket u restoranu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elma Elfić Zukorlić (@elf_zu)

… Uobičajene su na novopazarskim ulicama kolone okićenih automobila, koje neupućenima mogu da liče na svatovske. Četvorotočkaši, po pravilu skupoceni, ukrašeni i sa sirenom „do daske”, ali na čelu kolone, u najlepšem i najviše okićenom automobilu sa spuštenim krovom vidi se specifično obučeni dečačić, a na vozilu piše „mašalah” (srećno) i „sunet”. To porodice imućnijih Novopazaraca idu na banket da u nekom od ugostiteljskih objekata proslave obrezivanje (sunet) svoje muške dece. I porodice inače brojnih gastarbajtera nastoje da obrezivanje dece obave za vreme godišnjih odmora u zavičaju, kako bi na slavlje mogla da dođe rodbina.

… Svaki muslimanski dečak, da bi po svim obeležjima pripadao svojoj veri, mora da bude obrezan. Samo obrezivanje je prilično jednostavan lokalni hirurški zahvat, ali i radostan i izuzetno značajan događaj za porodicu i povod za slavlje. Dečaci moraju biti obrezani pre početka puberteta, ali je uobičajeno da se taj čin obavlja kad imaju pet-šest godina, pre polaska u školu, a nije mimo verskih propisa da ovom činu, po želji roditelja ili iz zdravstvenih razloga deteta, budu podvrgnuti još kao bebe, pisala je tada Politika.

Kako se vrši

Obrezivanje je posao hirurga. Obavlja se uglavnom u privatnim ordinacijama, mada na zahtev porodice hirurzi sa neophodnim instrumentima idu i po kućama. Usluge naplaćuju od 30 do 50 evra. Lekari tvrde da je obrezivanje dečaka opravdano, čak i poželjno sa medicinske strane. Kažu da su obrezani dečaci znatno manje podložni infekcijama i težim polnim bolestima.

Svečana odeća za važan dan

Običaj je da se dečaci pre i prilikom obrezivanja oblače u posebnu, za tu priliku namenjenu odeću, koja može da se kupi u specijalizovanim prodavnicama (košta od sto do dvesta evra), a može i da se iznajmi. Komplet odeće za sunet čine satenske pantalone, košulja, ogrtač, kapa i papuče. U takvoj odeći dečak se vozi kroz grad i ide na slavlje, da se zna da je te večeri u glavnoj ulozi. Za dečaka koji se obrezuje priprema se posebno ukrašen krevet, koji takođe može i da se iznajmi. Na čestitanje dolaze rodbina, komšije, prijatelji, daruju dečaka uglavnom novcem i obavezno budu posluženi nečim slatkim.

U stara vremena to je u Pazaru radio čuveni Mustafa

Svojevremeno su dečake obrezivale brice, a kasnije medicinski tehničari. Najstariji Novopazarci sećaju se brice Mustafe, koga su se dečaci, znajući čime se bavi, plašili i bežali, krijući se kad ulicom prođe sa torbom u kojoj je alat za sunet.

Komplikacija, kažu upućeni, nije bilo ni u Mustafino vreme, a ni sada, kada se intervencije obavljaju laserom, podseća Politika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elma Elfić Zukorlić (@elf_zu)

Kurir.rs/Politika
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *