Veljović pozvao policajce Crne Gore da odbiju naređenja: Poziv na pobunu bezbjednosnih snaga i nasilje?

94

Partije većine i premijer optužuju Veljovića za “raspirivanje netrpeljivosti” i miješanje u rad policije. Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici samoinicijativno tražilo informacije o tekstu Đukanovićevog savjetnika

Tužilaštvo je juče samoinicijativno ispitivalo da li je Veselin Veljović počinio krivično djelo kada je u autorskom tekstu pozvao građane da se masovno okupe, a policajce da odbiju pojedina naređenja prilikom ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko primorskog.

Doskorašnji prvi čovjek Uprave policije i aktuelni savjetnik predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, u tekstu navodi da je “sveta dužnost i obaveza” svakog pripadnika sektora bezbjednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje, ali i da je dužnost svih građana Cetinja i ostalih građana Crne Gore da u prvim danima septembra budu zajedno na Cetinju.

Tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Biljana Medenica, juče ujutro tražila je od Uprave policije da postupa u predmetu nakon što je Veljović objavio autorski tekst u Pobjedi.

Policija je poslala sve podatke tužiteljki, a ODT Podgorica će, prema informacijama “Vijesti” tražiti mišljenje Višeg državnog tužilaštva u ovom predmetu kako bi se donijela zakonita odluka.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva sinoć je saopšteno da je v.d. VDT-a Dražen Burić zatražio od rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da preispita da li je u postupanju Veljovića učinjeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Predstavnici vladajućih partija i premijer Zdravko Krivokapić ocijenili su da Veljović u tekstu poziva na pobunu bezbjednosnih snaga i nemire i da se može shvatiti da je poziv upućen i u ime predsjednika države, jer je on njegov savjetnik, iako se Veljović ispod teksta potpisao kao predavač na predmetima Nacionalne i Međunarodne bezbjednosti na Univerzitetu Donja Gorica.

Iz Đukanovićevog kabineta juče se nijesu oglašavali povodom Veljovićevog teksta.

Veljović je juče “Vijestima” rekao da je njegov tekst potpuno jasan, a “svako ima pravo da ga tumači na svoj način”.

Premijer je ocijenio da Veljović ne koristi slobodu govora i javnog okupljanja, nego ih zloupotrebljava i otvoreno se miješa u rad policije.

Vijesti.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *