Veterani Domovinskog rata i antifašisti: Milanović sve radi da bi se svidio Miloradu Dodiku

121

U hrvatskom Udruženju Veterani Domovinskog rata i antifašisti (VEDRA) nezadovoljni su posljednjim izjavama predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini, a posebno zbog relativiziranja genocida u Srebrenici.

Napomenuli su da je Milanović, bivši dugogodišnji predsjednik SDP-a i hrvatski premijer, davao sporne izjave i sporne odluke i prije nego što je izabran za predsjednika države, ali da su građani to zaboravili. Podsjetili su i na to da je za predsjednika izabran prvenstveno glasovima lijevo orijentisanih građana, ali da se kod njega desila ideološka promjena.

“Šta se onda dogodilo od ‘useljenja’ na Pantovčak (ured predsjednika Hrvatske u Zagrebu, op. a.)? Milanović se pretvorio u ikonu najtvrđe kategorije hrvatskih nacionalista”, konstatovali su.

Prigovorili su mu što podržava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

“Koji u Bosni i Hercegovini izaziva međudržavni razdor stajući na stranu ‘vertikala’ poput Dodika ili Čovića”, istakli su.

Upravo su Milanovićeve vrlo kontroverzne izjave o Srebrenici istakli kao razlog za njihovu reakciju.

“Ono što Milanović govori posljednjih dana tjera nas na reakciju. Već negiranje haške presude o genocidu u Srebrenici, pa potpuno neukusno poređenje Vukovara i Srebrenice s licitiranjem brojem žrtava, koji je po njemu ‘dovoljan’ da nešto bude genocid bili su dostatni za pitanje ‘šta se događa'”, naglasili su u VEDRA-i.

Kako su naveli, time nije samo povrijedio žrtve, nego je i direktno prekršio zakone zemlje na čijem je čelu, a koja se obavezala prihvatiti presudu Suda u Hagu. Ocijenili su da to radi samo da bi se svidio, kako su potcrtali, očito svom najvećem savezniku u Bosni i Hercegovini Dodiku.

Poručili su da je Milanovićevo ponašanje “skandalozno” te da koketira sa stavovima koji su “preblizu fašistoidnim idejama”.

Podsjećamo, hrvatski predsjednik je izjavio da je u Srebrenici “bio jedan događaj koji je definiran kao genocid”, da je bio zločin s “elementima genocida”, da svaki genocid nije isti, da “genocid nije nebeski zakon”. Ovakve konstatacije su izazvale oštre reakcije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ranije je jasno poručivao da se u Srebrenici u ljeto 1995. desio genocid.

Klix.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *