Video / Dron koji se srušio u Zagrebu imao je više od šest tona: Pogledajte kako leti

179

U Zagrebu se sinoć oko 23 sata začula strašna eksplozija čiji je uzrok pomalo nevjerovatan.

Naime, ustanovljeno je kako je riječ o letjelici koja je najvjerovatnije doletjela iz Ukrajine, a pala je u zagrebačko naselju Jarun.

Ovu je informaciju zvanično je potvrdio predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović.

“Znamo kakav je objekt doletio. Nismo dobili dojavu. Objekt je letio iznad Mađarske preko 40 minuta, u hrvatskom prostoru letio je manje od 7 minuta i srušio se na područje Jarun, srećom bez žrtava. Ovo je ozbiljan incident i tako ga tretiramo. Istraga je u toku, sve detalje želimo utvrditi”, rekao je Milanović.

Na koji se način ukrajinski dron oteo kontroli, jesu li ga preusmjerili Rusi koji su taj sistem također koristili na zapadnim granicama Sovjetskog Saveza, možda će se jednog dana i razjasniti.

Riječ je o izvidničkom dronu teškom 6215 kg, koji leti dozvučnom brzinom krstarenja od 1000 km na sat (maks. brzina 1100 km/h). To znači da se u hrvatskom zračnom prostoru nalazio nepunih 6 minuta prije nego što je završio na obali zagrebačke rivijere. Naime, mađarska granica je od Jaruna udaljena svega 93 km zračne udaljenosti.

Stacionarna protuzračna obrana u Hrvatskoj ne postoji jer je naša struka procijenila da su se takvu raketni sustavi pokazali neučinkovitima protiv modernih dronova, poput turskog Bayraktara (čiji je domet samo 150 km).

Ustanovljeno je da je nepunih 6 minuta nije bilo dovoljno za reakciju hrvatskog zrakoplovstva, prenosi Slobodna Dalmacija.

Mađari su imali nešto više vremena jer je između hrvatske i ukrajinske granice prostor od 572 km i raspoloživo vrijeme od nekih 16 minuta, što bi za raketni sistem moglo biti dovoljno, naročito ako je ukrajinski dron uočen još dok se nalazio u tamošnjem zračnom prostoru.

Pogledajte video letjelice TU-141.

Radiosarajevo.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *