(Video) Dvadeset godina rata u Avganistanu: Koliko su Amerikanci platili u novcu i ljudskim životima, a šta su postigli

Skoro dvadesetogodišnja američka borbena misija u Avganistanu bila je najduži rat Sjedinjenih Država. Obični Amerikanci su to obično zaboravljali i od Kongresa je dobio znatno manji nadzor nego što je to bio slučaj u Vijetnamskom ratu. Ali broj njegovih žrtava je desetine hiljada, a generacije Amerikanaca koje dolaze bit će opterećene troškovima isplate.

Dok se američki komandant za Avganistan, general Skot Miler, u ponedeljak odrekao komande u Kabulu, evo pregleda broja američkih vođa u Avganistanu.

Mnogo podataka u nastavku iz Linde Bilmes sa škole Kenedi na Univerzitetu Harvard i iz projekta Braun Univerzalni troškovi rata. Budući da su se Sjedinjene Države između 2003-2011. Istovremeno borile protiv Avganistana i Iraka, a mnoge američke trupe služile su turneje u oba rata, neke brojke, kako je zabeleženo, pokrivaju oba američka rata posle 11. septembra.

NAJDUŽI RAT:

Procenat američkog stanovništva rođenog od napada 2001. godine koje su zacrtali lideri Al-Kaide koji su se sklonili u Avganistan: Otprilike jedan na svaka četiri.

LJUDSKI TROŠKOVI:

Pripadnici američke službe ubijeni u Avganistanu do aprila: 2.448.

Američki privatni vojnici: 3.846.

Avganistanska nacionalna vojska i policija: 66.000.

Ostale članice savezničke službe, uključujući ostale države članice NATO-a: 1.144.

Avganistanski civili: 47.245.

Talibani i drugi opozicioni borci: 51.191.

Pomoćnici: 444.

Novinari: 72.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.