/VIDEO/ Iz Katara stiže nevjerovatna vijest: Favorit iz sjene želi napustiti Mundijal, poznato je i zašto!

359

U Kataru je situacija poprilično napeta. Najveći pobunjenici su pojedine evropske selekcije, a jedan od favorita iz sjene čak prijeti i odlaskom sa Mundijala, navodno je već i kontaktirana UEFA oko eventualnih koraka šta raditi dalje.

Glavni kamen spoticanja između organizatora Svjetskog prvenstva, FIFA-e i sedam evropskih selekcija je promovosinje i zaštita prava LGBT osoba.

Kao što je poznato FIFA je zabranila nošenje kapitenske trake s napisom “One Love”, a ko to uradi bit će sankcionisan žutim kartonom, a da susret i ne počne.

Upravo iz tog razloga selekcija Danske koja je već odigrala jedan svoj meč i remizirala sa Tunisom(0:0) razmišlja čak o napuštanju Svjetskog prvenstva, što bi definitivno bio radikalan potez.


Izgled famozne kapitenske trake koja je glavna tema već danima u Kataru

Generalni direktor i predsjednik FS Danske(DBU) Jakub Jensen i Jesper Moller su već kontaktirali UEFA-u za povlačanje iz članstva FIFA-e zajedno sa reprezentacijama koji promovišu LGBT populaciju.

“To nije odluka koju smo donijeli sada, već o njoj razmišljamo duže vremena. Mi u Skandinaviji smo o svemu diskutovali još od augusta”, kazao je Muller.
Oglasi

“Vjerujem da će biti izazovno ako se Danska isključi na svoju ruku. Moramo razmisliti o ovom pitanju i vratiti povjerenje u FIFA-u. Trebamo biti svjesni šta se desilo i kreirati strategiju.”

FIFA je reprezentacijama na sastanku održanom 21. novembra saopštila da će svi kapiteni dobiti žuti karton koji na teren izađe sa sada već famoznom kapitenskom trakom.

Upravo iz tog razloga sedam reprezentacija koje su planirale koristiti traku su napravile korak nazad uz jasnu poruku da više neće podržavati Giannija Infantina.


Njemačka ministrica sporta Nancy Faeser je utakmicu protiv Japana posmatrala sa “One love” trakom oko ruke

“Znam da su uskoro izbori u FIFA-i i da trenutni predsjednik ima podršku 207 zemalja od 211. Danska nije među njima niti će ikad biti”, poručio je Moller.

Podsjećanja radi, osim Danske sa “One Love” kapitenskom trakom još su željele igrati reprezentacije Engleske, Njemačke, Velsa, Belgije, Nizozemske i Švicarske.

Igrači su kontrolisani?

Jan Vertonghen je jedan od kapitena koji je trebao igrati sa famoznom kapitenskom trakom, ali je pred prvi meč svoje reprezentacije na Mundijalu i duelu protiv Kanade kazao da su praktično igrači kontrolisani.

“Ako date izjavu dok nosite traku to znači da kažnjavate sebe. Ne osjećam se ugodno i to dovoljno govori”, kazao je Vertonghen te nastavio:

“Mi smo meta i bojim se da ako kažem nešto na ovu temu moža neću moći igrati i to je situacija koju nisam nikad iskusio u fudbalu i nadam se da je nikad više neću iskusiti jer nije dobro.”

“Kontrolisani smo. Ne volim da dajem političke izjave. Ovdje smo da igramo fudbal i ako ne možemo to zbog normalnih izajava poput ‘ne diskriminaciji’ ili ‘ne rasizmu’ i to ne možemo reći, šta ćemo onda?”

“Ne bih trebao govoriti ništa više na ovu temu jer želim igrati u prvoj utakmici i stat ću na ovome i to dovoljno govori”, dodao je Belgijanac.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *