/VIDEO/ JEDNA OD RIJETKIH TRADICIONALIH BOŠNJAČKIH KUĆA U BIJELOM POLJU SA MNOŠTVNOM STARIH PREDMETA

200

Jedna od rijetkih tradicionalnih kuća nalazi se u centru Bijelog Polja. Ona je u vlasništvu Salemovića i stara je više od 170 godina. Iako su Salemovići izgadili nov i moderan dom, staru kuću su restaurirali, spasili od urušavanja i sačuvali njen autentični izgled. Iako “okupana” sivilom raznih arhitektonskh građevina, više je od nijemog svjedoka prohujalih vremena. Šta predstavlja za potomke ova kuća, koja je bila dom više generacija porodice Salemović, pogledajte u prilogu.

“Smatra se da je izgrađena do 1850. godine. Kuća nema temelja, izgrađena je od kamena i oni drže kuću. Spoljašnji dio kuće krase lijepi, drveni prozori i strmi krov koji se naziva šindra. Gornji dio kuće je izgrađen od čatme, donji dio kuće ima zidove koje su debljine i do jednog metra, u donjem dijelu kuće nalazi se jedna prostorija to je izba u njoj su se čuvali konji kada bi trgovci dolazili u grad”, saopštio je Mirhan Salemović.

Predmeti kao što su ibrici vješto svjedoče vremenu koje je prohujalno. Kako bi spasili od urušavanja i sačuvali autentični izgled kuće, u kojoj je odgojeno nekoliko generacija Salemovića, njihovi potomci su je restaurirali. To su uradili iako su sagradili nov i moderan dom, jer svaki predmet u ovoj kući svjedoči određenom vremenu.

Salemović je dodao da im je plan u nekoj daljoj budućnosti da kuću pretvore u muzej i turistički valorizuju.

 

Izvor: Vijesti
Novinarka: Alisa Hajdarpašić
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *